Skip to main content

Ιταλία: Εγκρίθηκε διάταγμα με περιορισμούς για τους αιτούντες άσυλο

Ο κ. Σαλβίνι δήλωσε, ότι «ο στόχος του είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να μπορέσουν να κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί που φιλοξενούν ρομά»

Διάταγμα «για την ασφάλεια», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας.

Παράλληλα, με το διάταγμα -που περιλαμβάνει μέτρα τα οποία πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι- προβλέπεται η αφαίρεση της ιταλικής υπηκοότητας, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης για τρομοκρατική δράση ατόμου που διαθέτει διπλή υπηκοότητα.

Το σύστημα ανθρωπιστικής προστασίας θα αλλάξει και πρόκειται να αντικατασταθεί με άλλες μορφές στήριξης.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, να αναθεωρήσει το ποσό που ξοδεύεται καθημερινά για κάθε αιτούντα άσυλο (σήμερα είναι στα 35 ευρώ), βάσει του μέσου όρου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σαλβίνι δήλωσε, τέλος, ότι «ο στόχος του είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να μπορέσουν να κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί που φιλοξενούν ρομά», αν και το θέμα αυτό δεν περιέχεται στο διάταγμα.

Πλέον, αναμένεται να διαπιστωθεί αν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα υπογράψει τη σειρά μέτρων που περιέχονται στο διάταγμα, ή αν θα κάνει αναφορά σε αναγκαία επαναδιατύπωσή τους, λόγω ενδεχόμενης παραβίασης του Συντάγματος.