Skip to main content

Ιταλία: Εκλογές το Φεβρουάριο θέλει ο Αντζελίνο Αλφάνο

Πιστεύω ότι η νομοθετική αυτή περίοδος βαίνει προς ολοκλήρωση, είναι πολύ δύσκολο να συσταθεί άλλη κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός εσωτερικών της χώρας

Την άποψή του αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία τον ερχόμενο Φεβρουάριο εξέφρασε ο υπουργός εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, Αντζελίνο Αλφάνο.

«Πιστεύω ότι η νομοθετική αυτή περίοδος βαίνει προς ολοκλήρωση, είναι πολύ δύσκολο να συσταθεί άλλη κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Αλφάνο, μιλώντας σε εκπομπή της Rai.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ σε ότι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη των προτεινόμενων αλλαγών, προσπάθησε να δει «το ποτήρι μισογεμάτο»: «Οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση, απέδειξαν ότι μόνες τους - αντιμέτωπες με όλο τον υπόλοιπο κόσμο - είναι ικανές να κερδίσουν δεκατρία εκατομμύρια ψήφων», δήλωσε στην Rai και στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Σήμερα το απόγευμα όμως, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκανε γνωστό ότι πρόκειται να αποφανθεί στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με την συνταγματικότητα και ενδεχόμενες αναγκαίες αλλαγές του εκλογικού νόμου της Βουλής. Κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο - αν όχι αδύνατον - να οργανωθούν πρόωρες εκλογές για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας, πριν απ’ τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, άφησε να διαρρεύσει ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί από την ηγεσία του «Δημοκρατικού Κόμματος», και ετοιμάζεται κατά συνέπεια να αντιμετωπίσει την κρίσιμη συνεδρίαση της διεύθυνσης των «Δημοκρατικών», αύριο το απόγευμα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, πάντως, ο Ρέντσι δεν εννοεί να παραιτηθεί από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των σημαντικότερων υπουργών και συνεργατών του. Θα επιχειρήσει να ανανεώσει το προφίλ του και να ποντάρει στην απευθείας επαφή με τους πολίτες, για να μην αφήσει το μονοπώλιο της «αντιπολιτικής», ή έστω εναλλακτικής πολιτικής δράσης, στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Ο τελευταίος, ζήτησε και πάλι σήμερα, άμεση προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα δε, με τον ιταλικό Τύπο, είπε σε όλα τα στελέχη του ότι «δεν πρέπει να γίνει κανένα στρατηγικό λάθος, διότι αυτή την φορά υπάρχει ουσιαστική πιθανότητα υπερίσχυσης στις βουλευτικές εκλογές, και ανόδου στην εξουσία».