Skip to main content

Ιταλία-κορωνοϊός: Σοκαριστικό video από το νοσοκομείο του Μπέργκαμο

«Οι ασθενείς αγωνίζονται να πάρουν ανάσα και πιάνουν το στήθος τους ενώ σωληνάκια χορηγούν οξυγόνο στα διψασμένα για αέρα πνευμόνια τους»

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από το νοσοκομείο Papa Giovanni XXII του Μπέργκαμο, το πιο επιβαρυμένο νοσοκομείο της Ιταλίας, στην πιο σφοδρά πληγείσα πόλη της χώρας, μετέδωσε το Sky News, με τις εικόνες και τις μαρτυρίες να προκαλούν σοκ στον θεατή.

«Όλοι είχαμε ακούσει τι συνέβαινε εκεί μέσα, αλλά δεν είχε επιτραπεί σε κανέναν δημοσιογράφο να το δει με τα μάτια του, μέχρι τώρα. Η πόλη του Μπέργκαμο μας προσκάλεσε προκειμένου να δείξουμε σε όλους πόσο επείγουσα και πρωτοφανής είναι αυτή η καταστροφική κατάσταση», αναφέρει ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου. Και τονίζει: «Θέλουν να το δείτε. Θέλουν ο πληθυσμός των διαφόρων χωρών να κρίνει την απόκριση των κυβερνήσεών τους. Επειδή δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία ότι κανείς δεν γνώριζε. Η Ιταλία δεν γνώριζε. Τώρα όλοι οι άλλοι γνωρίζουν». Οι περιγραφές της κατάστασης στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Μπέργκαμο από τον ρεπόρτερ επιβεβαιώνουν τα όσα ακούγαμε τις τελευταίες εβδομάδες για την απεγνωσμένη μάχη χωρίς επαρκή όπλα που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας της Ιταλίας. Πλάνα της κάμερας δείχνουν κρεβάτια στοιβαγμένα σε διαδρόμους, με ασθενείς που αγωνίζονται να πάρουν ανάσα. Ασθενείς που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στην Εντατική, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο χείλος του θανάτου, προκειμένου να τους δοθεί μια κλίνη στην υπερπλήρη ΜΕΘ!

«Μέλη του προσωπικού μας κάνουν νόημα να κάνουμε στην άκρη, ενώ σπρώχνουν φορεία με άνδες και γυναίκες συνδεδεμένους με κινητούς αναπνευστήρες. Δεν επικρατεί χάος αλλά οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις. Περνούν βιαστικά από θαλάμους ξέχειλους με κρεβάτια που είναι όλα κατειλημμένα από κόσμο που υποφέρει: οι ασθενείς αγωνίζονται να πάρουν ανάσα και πιάνουν το στήθος τους ενώ σωληνάκια χορηγούν οξυγόνο στα διψασμένα για αέρα πνευμόνια τους», αναφέρει στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Στιούαρτ Ράμσεϊ του Sky News, τονίζοντας ότι οι εικόνες που αντικρίζει είναι τρομακτικές.

Ο ίδιος και η ομάδα του, φορώντας μάσκες, γάντια και ολόσωμες στολές, καταγράφουν την κατάσταση στους διαδρόμους του νοσοκομείου, που είναι γεμάτοι από άτομα εμφανώς πολύ άρρωστα. Όταν ρωτάει που βρίσκεται, του λένε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι θάλαμος, αλλά αίθουσα αναμονής. «Χρησιμοποιούμε κάθε εκατοστό χώρου στη διάθεσή μας» του εξηγεί η Βάνα Τονινέλι, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του νοσοκομείου.

«Οι ιατρικές ομάδες εδώ μάχονται σε έναν πόλεμο που χάνουν. Ο αριθμός των ανθρώπων που υποκύπτουν στον κορωνοϊό είναι συγκλονιστικός στα νοσοκομεία της Βόρειας Ιταλίας» προσθέτει ο ρεπόρτερ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τη ζωή των ασθενών. «Χωρίς τη βοήθειά τους, η κατάσταση των ασθενών θα επιδεινωνόταν γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Θανάσιμα γρήγορα» υπογραμμίζει με έμφαση.

Αν και οι εικόνες που καταγράφει το συνεργείο του Sky News θυμίζουν Εντατική, στην πραγματικότητα πρόκειται για τον χώρο νέων αφίξεων στην πτέρυγα Επειγόντων Περιστατικών «Η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Ο κόσμος που λαμβάνει φροντίδα εδώ είναι νεοαφιχθέντες ασθενείς, αλλά δείχνουν πολύ χειρότερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα ήταν περιστατικά που χρήζουν περίθαλψης σε ΜΕΘ όμως εδώ, για να πληροίς τα κριτήρια, πρέπει να είσαι στο χείλος του θανάτου, όχι απλά σοβαρά άρρωστος. Σε αυτήν την πανδημία, το να είσαι σοβαρά άρρωστος θεωρείται κάτι εύλογο. Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα».