Skip to main content

Ιταλία: Μαζική διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση Μπερλουσκόνι

Την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητούν 350.000 Ιταλοί, οι οποίο συμμετέχουν, σύμφωνα με τους οργανωτές, στην κινητοποίηση «No Berlusconi Day» στη Ρώμη.
Την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητούν 350.000 Ιταλοί, οι οποίο συμμετέχουν, σύμφωνα με τους οργανωτές, στην κινητοποίηση «No Berlusconi Day» στη Ρώμη.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω διαδικτύου, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, συνδικάτων, συνδέσμων και πολιτικών εκπροσώπων της κεντροαριστεράς.

Παρόντες είναι όλοι οι ιθύνοντες του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, μέλη των οικολόγων και των κομμουνιστών και ένα μέρος των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην εξέδρα της πλατείας San Giovanni in Laterano μίλησαν, πριν λίγο, ο θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάριο Φο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1997), η σύζυγός του Φράνκα Ράμε, ενώ στην κινητοποίηση παίρνει μέρος και ο σκηνοθέτης Νάννι Μορέττι και γνωστοί Ιταλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούν ένα μοβ μαντίλι «σε ένδειξη πένθους, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».

«Ζητάμε την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, πρώτα απ΄ όλα για το καλό του, για να μπορέσει να υπερασπισθεί καλύτερα τον εαυτό του στις δικαστικές αίθουσες», τόνισε ο Τζανφράνκο Μάσια, ένας από τους χρήστες του διαδικτύου που δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο για την επιτυχία της σημερινής διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο «μοβ κύμα», τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: κάθε διαδηλωτής φοράει ένα καπέλο, μια εσάρπα, μια καρφίτσα του χρώματος αυτού, που στην καθολική παράδοση χρησιμοποιείται για τα πένθιμα άμφια των ιερέων, κατά την Σαρακοστή.

Πολλά πανό, αναφέρονται με επικριτικά συνθήματα στην αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προώθησε η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», με περικοπές στα κονδύλια της δημόσιας παιδείας.

Eκτός από τη Ρώμη, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν σε άλλες σαράντα πέντε πόλεις, σε ολόκληρο τον κόσμο. Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των άλλων, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, την Βαρκελώνη, στο Μόντρεαλ και στο Σαν Φραντσίσκο.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ