Skip to main content

Ιταλία: Με προσοχή η επιστροφή στην ομαλότητα

Είναι πιθανό από την επόμενη εβδομάδα τομείς της οικονομίας να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν.

Η Ιταλία σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή τη λεγόμενη «φάση 2», τη σταδιακή δηλαδή επιστροφή στην καθημερινότητα. Από σήμερα, σε όσες περιφέρειες το επιθυμούν, μπορούν να ξανανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και των προϊόντων για παιδιά. Είναι πιθανό από την επόμενη εβδομάδα να ξαναλειτουργήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι επιχειρήσεις  του τομέα της μόδας. Παράλληλα μπορεί να δοθεί «πράσινο φως» και σε αρκετές δραστηριότητες του γεωργικού τομέα.

Οι πολίτες θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν να βγαίνουν από τις 4 Μαΐου, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με μέρος του Τύπου, παράλληλα με την χαλάρωση των μέτρων για τους πολίτες ενδέχεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν καταστήματα με είδη ρουχισμού και με έπιπλα. Ασφαλώς με αυστηρά περιορισμένο αριθμό πελατών.

Αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούσαν να ξανασηκώσουν ρολά τα εστιατόρια, κομμωτές και κουρεία, αλλά όχι τα καφέ μπαρ που φτιάχνουν τον περιζήτητο ιταλικό καφέ.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και το ποδόσφαιρο;

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων, από το αν θα συνεχιστεί πράγματι ο ουσιαστικός περιορισμός των μεταδόσεων και βέβαια από τον αριθμό των νεκρών. Έως τώρα η συνεχής μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας αποτελεί το κύριο, ελπιδοφόρο μήνυμα. Η ιταλική κυβέρνηση, όμως, σήμερα κατέστησε απόλυτα σαφές ότι βρισκόμαστε ακόμη στην «φάση ένα». Και ο Τζουζέπε Κόντε θέλει να κάνει το παν για να αποφύγει νέες συγκρούσεις, σχετικά με τις αρμοδιότητες και την συνολική στρατηγική με τις περιφέρειες του Βορρά όπου η Λέγκα έχει την πλειοψηφία.

Υπάρχουν, τέλος, δυο κύρια θέματα. Τα σχολεία και το ποδόσφαιρο. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν εκφραστεί υπέρ μιας μακράς αναβολής, με επιστροφή στα θρανία και στις κερκίδες,  τον Σεπτέμβριο.

Για τα σχολικά συγκροτήματα είναι σχεδόν βέβαιο. Για το ποδόσφαιρο, όμως, το Campionato, πολλοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν τουλάχιστον να διεξαχθούν κάποια ματς προς τα τέλη Μαίου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle