Skip to main content

Iταλία: Νέα πρόταση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Αύριο θα παρουσιαστεί νέα πρόταση της Ιταλίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Η Ιταλία θα παρουσιάσει αύριο νέα πρόταση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοάβερο Μιλανέζι.

«Θα χρειασθούμε έναν σωστά δομημένο, σταθερό μηχανισμό» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera». «Οι μετανάστες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, όχι στην Ιταλία, τη Μάλτα ή την Ελλάδα», σημεώνει ο κ. Μιλανέζι.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας νέας, ευρωπαϊκής ναυτικής προσπάθειας για τον έλεγχο της μετανάστευσης, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι σώζονται στη θάλασσα δεν θα μεταφέρονται στην Ιταλία. Ο κ. Μιλανέζι πρόσθεσε ότι η Ε.Ε.θα πρέπει να διοργανώσει απευθείας πτήσεις από τις χώρες προέλευσης για τους μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια ασύλου.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν βρει έναν τρόπο να συγκρατήσουν τις ροές μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία από τη Βόρειο Αφρική. Η Ιταλία έχει υποδεχθεί την τελευταία τριετία περισσότερους από τους μισούς μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη.

Ο Σαλβίνι, που έχει υιοθετήσει αντιμεταναστευτική στάση από τότε που το κόμμα του -Κίνημα των Πέντε Αστέρων- ανέλαβε τη συγκυβέρνηση, έχει επιδιώξει να εμποδίσει τον ελλιμενισμό πλοίων με μετανάστες σε λιμάνια της Ιταλίας.