Skip to main content

Ιταλία: Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλάζουν οι Πέντε Αστέρες του Γκρίλο

Η παράταξη του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού αναμένεται να εγκαταλείψει τους ευρωσκεπτικιστές ώστε να μετακομίσει στους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες

Σε αλλαγή ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσει το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο εγκαταλείποντας τους ευρωσκεπτικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ και μετακομίζοντας στην ευρωομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εγγεγραμμένα μέλη στα Πέντε Αστέρια με ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου, η οποία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πάντως ότι τα μέλη του κινήματος θα επικυρώσουν την απόφαση του Γκρίλο. Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός με ανάρτησή του στο Ίντερνετ τόνισε ότι το κόμμα Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ με την νίκη του «leave» στο βρετανικό δημοψήφισμα πέτυχε ουσιαστικά τον πολιτικό του στόχο και ότι οι Βρετανοί ευρωβουλευτές κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο δεν θα είναι πλέον μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Γκρίλο υπογραμμίζει ότι η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, διαθέτει ήδη 68 ευρωβουλευτές και ότι με την συμμετοχή των Πέντε Αστέρων θα μπορέσει να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Εκτιμά, επίσης, ότι «με τον τρόπο αυτό αποκτά κάποιος ένα ειδικό βάρος για τις επιλογές που θα γίνουν στο μέλλον».

Υπάρχουν πάντως και στελέχη των Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων), όπως ο βουλευτής Κάρλο Σιμπίλια, που θεωρούν ότι η Ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών χαρακτηρίζεται από υπερβολικά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος δεν μπορεί να συμβαδίσει και να εναρμονιστεί με τις κύριες θέσεις της πολιτικής ατζέντας του συγκεκριμένου ιταλικού πολιτικού κινήματος.