Skip to main content

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε

H παραίτηση Κόντε αναμένεται να προκαλέσει μια πολιτική αστάθεια στην Ιταλία που θα οδηγήσει είτε σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης είτε σε εκλογές

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σήμερα το μεσημέρι στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Γερουσία.

H παραίτηση Κόντε αναμένεται να προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία που θα οδηγήσει είτε στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είτε σε διεξαγωγή εκλογών την άνοιξη, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν αποκλείεται πάντως αν ο Κόντε εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων μελών της Γερουσίας να επανέλθει στη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των διερευνητικών εντολών που θα ξεκινήσει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι διαβουλεύσεις των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Ματαρέλα αναμένεται να εκκινήσουν την Τετάρτη.

Ο κ. Κόντε, δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, όμως θεωρείται κοντά στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Η εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης ξεκινά με φόντο την πανδημία κορωνοϊού, η οποία σκότωσε περισσότερους από 85.000 Ιταλούς - το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτου στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και το έκτο υψηλότερο στον κόσμο.