Skip to main content

Exit polls στην Ιταλία: Καθαρή νίκη του «όχι», βαριά ήττα για Ρέντσι

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μεγάλη πολιτική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού. Παραίτηση Ρέντσι ζητεί η αντιπολίτευση.

Καθαρό προβάδισμα στο «όχι» δίνουν τα exit polls του ιταλικού δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του ιταλικού συντάγματος.

«Όχι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργου Ματέο Ρέντσι με ποσοστό μεταξύ 56%-60% δίνει το τελευταίο exit poll του ινστιτιούτου Piepoli για την RaiNews24. Ανάλογη εικόνα, με προβάδισμα τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων, δίνουν τα  exit poll των Tecne και La7.

Τα πρώτα exit polls έδωσαν ποσοστό 54-58% στο «όχι» έναντι 42-46% στο «ναι».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μεγάλη πολιτική ήττα του Ματέο Ρέντσι και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή του ή μη στην πρωθυπουργία.

Ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί, χωρίς να το έχει πει σαφώς, πως εφόσον επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πλέον αναμένεται το διάγγελμά του σε λίγο από το Παλάτσο Κίτζι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός με τη μεταρρύθμιση ήθελε να ενισχύσει τη Βουλή και να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερουσίας, με βασικό στόχο την κυβερνητική σταθερότητα.

Παραίτηση Ρέντσι ζητάει η Λέγκα του Βορρά

Πάντως, την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού και την άμεση προκήρυξη εκλογών ζητεί ήδη η Λέγκα του Βορρά.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε και ο ο Ρενάτο Μπρουνέτα από το «αρχηγείο» της Forza Italia ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού εφόσον επιβεβαιωθεί η εικόνα των exit poll.

Ρεκόρ κατέγραψε η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Ψήφισε το 30,89% των Ιταλών.