Skip to main content

Ιταλία: Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι γιατροί και αστυνομικοί

Αν και στην Ιταλία το 74% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως δεν λείπουν τα προβλήματα

Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ιταλία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν επιτευχθεί σημαντική στόχοι: έχουν χορηγηθεί δυο δόσεις στο 74% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, ενώ το 82% έχει λάβει μόνον την πρώτη δόση. Παράλληλα το 95% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί.

Δεν λείπουν όμως τα προβλήματα: στη Σικελία και στην Καλαβρία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και εκστρατείες, το ποσοστό των εμβολιασμένων παραμένει χαμηλό. Στη Σικελία ένα εκατομμύριο πολίτες δεν έχει κάνει το εμβόλιο, είναι η μόνη περιοχή της χώρας η οποία κηρύχθηκε και πάλι «κίτρινη ζώνη» με νέους περιορισμούς.

Ανεμβολίαστο το 20% των αστυνομικών

Είναι αλήθεια ότι σε εθνικό επίπεδο η απόφαση για υποχρεωτική χρήση του πράσινού πάσου έχει προκαλέσει αύξηση των εμβολιασμών. Αλλά την ίδια ώρα ο Τύπος γράφει ότι το 20% των ιταλών αστυνομικών δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Αν δεν λάβει την σχετική απόφαση μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες (μέχρι να μπει σε ισχύ δηλαδήτο πράσινο πάσο) θα υπάρξουν ουσιαστικά προβλήματα. Διότι οι τυχόν αντικαταστάτες δεν μπορούν να εκπαιδευθούν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή για την πρόληψη τυχόν βίαιων επιθέσεων των αντιεμβολιαστών, όπως και λόγω της ανησυχίας για τη διεθνή τρομοκρατία.

Ασαφές για το εμβολιαστικό στάτους πολλών γιατρών

Υπάρχει τέλος και το πρόβλημα των γιατρών. Περίπου οι μισές περιφέρειες της χώρας δεν ξέρουν ακόμη λόγω γραφειοκρατίας, πόσοι γιατροί ακριβώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Μερικές εκατοντάδες συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στα νοσοκομεία και στα ιατρεία τους, ενώ ο νόμος λέει ότι θα έπρεπε να διαγραφούν και από τους ιατρικούς συλλόγους.

Μέσα σε όλα αυτά η απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι για το Green Pass προκαλεί τεράστια προβλήματα στην Λέγκα. Αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και μελλοντική διάσπαση του κόμματος του Ματέο Σαλβίνι, λόγω αντιεμβολιαστικού, εσωτερικού ρεύματος. Ο άλλωστε πανίσχυρος Σαλβίνι στην φάση αυτή μοιάζει όλο πιο απομονωμένος και ανίσχυρος.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle