Skip to main content

Ιταλία: Σειρά εξεγέρσεων σε φυλακές λόγω μέτρων για κορωνοϊό- 6 νεκροί

Κρατούμενοι αντέδρασαν στα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις - Έξι νεκροί σε φυλακή στη Μοδένα.

Έξι έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην Ιταλία και δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι σε άλλη φυλακή, καθώς η αναταραχή επεκτείνεται στις ιταλικές φυλακές αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα μεγάλο μέρος του εύπορου βορρά της που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός που μέχρι χθες είχε σκοτώσει 366 ανθρώπους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ιταλικής διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων Φραντσέσκο Μπαζεντίνι δήλωσε πως τρεις έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε φυλακή στη βόρεια πόλη Μοδένα και τρεις άλλοι αφού μεταφέρθηκαν απ' αυτή τη φυλακή.

«Υπήρξε σειρά εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπαζεντίνι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Βίντεο που μεταδόθηκαν από την ιταλική τηλερόραση έδειχναν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έξω από τη φυλακή, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Το συνδικάτο των δεσμοφυλάκων Sappe ανακοίνωσε πως δύο δεσμοφύλακες πιάστηκαν όμηροι από τους κρατουμένους στη Παβία της βόρειας Ιταλίας και απελευθερώθηκαν έπειτα από επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία.

Με έκτακτο διάταγμα, που εξέδωσε χθες, Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.

Η Μόντενα και η Παβία βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν πως δύο από τους θανάτους στη Μόντενα προκλήθηκαν από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαρμάκων που οι κρατούμενοι βρήκαν σε ιατρεία φυλακών, ενώ ένας τρίτος φυλακισμένος βρέθηκε νεκρός και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Η αναταραχή στις φυλακές μπορεί να εντείνει την πολιτική πίεση που ασκείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Οι πύλες των φυλακών δεν πρέπει να ανοίξουν με δικαιολογία της εξεγέρσεις».

Πηγή φωτογραφίας: AFP via Getty Images