Skip to main content

Ιταλία: Ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο

Η Ιταλία έχει μέχρι σήμερα υποδεχθεί μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, πολύ μεγάλο το βάρος για τους μηχανισμούς διοίκησης αλλά και το κόστος

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, μειώνοντας τον αριθμό των εφέσεων που μπορούν να ασκούνται και επιταχύνοντας τις απελάσεις εκείνων οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται.

Μετά το 2014, ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της Ιταλίας έχει αυξηθεί ραγδαία, με τη χώρα να έχει υποδεχθεί πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και, βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές είναι υποχρεωμένες να δημιουργούν τα λεγόμενα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ή hotspots, όπου οι πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο διαχωρίζονται από εκείνους που δεν έχουν.

Τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Ιταλία αυξήθηκαν αλματωδώς, προσθέτοντας μεγάλο φόρτο εργασίας στα δικαστήρια, καθώς οι διαδικασίες και οι εφέσεις συχνά διαρκούν ακόμη και χρόνια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, με τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή μη, θα μπορεί πλέον να υποβληθεί μόνο μία έφεση, όχι δυο, ενώ η προθεσμία για την υποβολή θα είναι ένας μήνας.

Ο νόμος, που έχει πάρει το όνομά του από τον υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και τον υπουργό Δικαιοσύνης Άντρεα Ορλάντο, δημιουργεί 26 νέες διευθύνσεις σε δικαστήρια όλης της χώρας, οι οποίες θα ασχολούνται αποκλειστικά με υποθέσεις προσφύγων.

Ακόμη, προβλέπει ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα διορίσει 250 πρόσωπα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια που θα εργάζονται ως μέλη ειδικών κρατικών επιτροπών που θα χειρίζονται τις αιτήσεις ασύλου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι την ανησυχεί πολύ η «σημαντική μείωση των διαδικαστικών εγγυήσεων για τους αιτούντες άσυλο» και ότι οι νέες διαδικασίες ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικές και μεροληπτικές.

Οι νέοι κανόνες εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στις αρχές του Φεβρουαρίου με κατεπείγον διάταγμα. Η Ρώμη επιχειρηματολόγησε ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα διότι ο φόρτος εργασίας των δικαστηρίων αυξανόταν εκθετικά και τα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο είχαν γεμίσει.

Βάσει του ιταλικού δικαίου, τα διατάγματα αυτού του είδους πρέπει να παίρνουν τη μορφή νόμων και να εγκρίνονται από τη Βουλή εντός 60 ημερών.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπολογίζει ότι θα δαπανήσει για τη διαχείριση της προσφυγική κρίσης 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που απαιτήθηκε το 2013. Οι ετήσιες δαπάνες ενδέχεται εάν οι αφίξεις αυξηθούν να φθάσουν τα 4,3 δισεκ. ευρώ, ποσό ίσο με το 1/4 του ιταλικού αμυντικού προϋπολογισμού.