Skip to main content

Ιταλία: Τελευταίες προετοιμασίες για τις εκλογές

Τα «Πέντε Αστέρια» παρουσιάζουν λίστα υποψήφιων υπουργών ενώ σήμερα στη Ρώμη η εκλογική συμμαχία του Μπερλουσκόνι οργανώνει κοινή προεκλογική ομιλία

Σήμερα θα παρουσιαστεί η πλήρης λίστα των υποψήφιων υπουργών των Πέντε Αστέρων. Θα την ανακοινώσει ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο. Τα Πέντε Αστέρια προσπαθούν  να δείξουν ότι, πλέον, έχουν ξεπεράσει  την φάση της «πολιτικής απειρίας». «Μετά την παρουσίαση της λίστας των υπουργών μας, θα προσεγγίσουμε την απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο. Δεσμεύθηκε παράλληλα «να καταργήσει, αν κυβερνήσει την χώρα, τετρακόσιους άχρηστους νόμους».

Νωρίς το απόγευμα αναμένεται να οργανωθεί στη Ρώμη και η ενιαία προεκλογική ομιλία της κεντροδεξιάς, με τον Μπερλουσκόνι, την Λέγκα του Βορρλά του Ματέο Σαλβίνι αλλά και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για «κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής»

Ο «πρώην Καβαλιέρε» επιμένει βέβαια ότι θα περιορίσει τις αντιευρωπαϊκές διαθέσεις των συμμάχων και τις τάσεις προς τον λαϊκισμό. Γι αυτό προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της συντηρητικής παράταξης. Ο Tαγιάνι όμως δείχνει να μην έχει ακόμη πειστεί και να θεωρεί ότι μπορεί να είναι πιο χρήσιμο, ίσως, να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες και μια «κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής». Με κύριο κορμό, το Δημοκρατικό Κόμμα και την Φόρτσα Ιτάλια. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, αυτό θα καταστεί δυνατό μόνον αν τα δυο συγκεκριμένα κόμματα μπορέσουν να εκλέξουν τουλάχιστο 290 βουλευτές. Για να μπορέσουν, στην συνέχεια με την βοήθεια μικρότερων δυνάμεων να αγγίξουν την απόλυτη πλειοψηφία των 316 εδρών. Η αριστερά του κινήματος «Ελεύθεροι και Ίσοι», δηλώνει διατεθειμένη να συνεργασθεί, αλλά μόνον για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Στις περιφέρειες της νότιας Ιταλίας, όμως, τα Πέντε Αστέρια φαίνεται ότι αυξάνουν διαρκώς τα ποσοστά τους. Και το στοιχείο αυτό, σίγουρα δεν ευνοεί τα σχέδια για έναν «μεγάλο συνασπισμό».

Αθανασία Συγγελάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle