Skip to main content

Ιταλία: Τραγική η κατάσταση στο Μπέργκαμο λόγω του κορωνοϊού

Μέσος όρος των ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα είναι τα 61 έτη. Τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων στη Λομβαρδία.

Η κατάσταση στο Μπέργκαμο παραμένει δραματική. Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. Εδώ δεν τραγουδά κανείς στα παράθυρα και το βράδυ όλοι οι πολίτες περιμένουν με το κινητό στο χέρι να δουν τι ειδήσεις θα τους στείλουν με μήνυμα τα διάφορα  νοσοκομεία. Για να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κέρδισαν ή έχασαν την δύσκολη αυτή μάχη για τη ζωή.

Ο στρατός στο μεταξύ ανέλαβε να μεταφέρει εξήντα φέρετρα σε άλλες πόλεις για αποτέφρωση. Στους νεκροθαλάμους, το αποτεφρωτήριο και το νεκροταφείο του Μπέργκαμο πλέον δεν υπάρχουν θέσεις. Τα θύματα δεν είναι όλα ηλικιωμένα. Ο μέσος όρος των ασθενών με κορωνοϊό στην Ιταλία είναι 61 ετών. Το 70% είναι άνδρες, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, πάντα κατά μέσο όρο, ήταν 79,5 ετών. Ένας στους τέσσερις δεν είχε πυρετό.

17 νεκροί είναι ηλικίας κάτω των πενήντα ετών με προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή παχυσαρκία. Και τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων σημειώθηκαν στη Λομβαρδία.

Μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προς το παρόν δηλώνει ότι αν οι πολίτες σεβαστούν τους μέχρι τώρα περιορισμούς δεν θα χρειαστούν άλλα έκτακτα μέτρα.

O διευθυντής της εφημερίδας La Repubblica Kάρλο Βερντέλι, όμως, τονίζει σήμερα ότι «έστω κι αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσκολότατη επιλογή, ανάμεσα σε ατομικές ελευθερίας και δημόσια υγεία, είναι αναπόφευκτο να ακολουθήσουν κι άλλοι αυστηροί, περιοριστικοί κανόνες».

Υπάρχει βέβαια ένα ακόμη βασικό ερώτημα: αν θα πρέπει να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες του δημοσίου. Το αν θα πρέπει δηλαδή να σταματήσουν οι Ιταλοί να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Από τη μία μπορεί να περιοριστεί πιο αποτελεσματικά η διάδοση του ιού, αλλά από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης του οικονομικού συστήματος της χώρας, το οποίο περνά ήδη -σαφώς- μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle