Skip to main content

Βέτο Ρώμης- Μαδρίτης στο προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 λόγω κορωνοϊού

Η κυβέρνηση Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής - Αιτία η στάση για τα ομόλογα λόγω κορωνοϊού.

Ισχυρότατες αντιδράσεις από την Ιταλία και δευτερευόντως την Ισπανία πυροδότησε η αρνητική στάση της Γερμανίας να αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27» και σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του – και ενώ η τηλεδιάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη- χαρακτήρισε πολύ δειλές τις προταθείσες λύσεις, δίνοντας τελεσίγραφο δέκα ημερών στην ΕΕ για να επανέλθει με τις κατάλληλες λύσεις.

Ο Κόντε δεν ανέφερε τι πρόκειται να πράξει η Ιταλία εάν η Ενωση δεν καταφέρει να έλθει σε συμφωνία.

Με το τελεσίγραφο των 10 ημερών συμφώνησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.

Μιλώντας στη ιταλική Γερουσία πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, δια της διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, ο Κόντε  κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στην έκδοση ομνολόγων ανάκαμψης με σκοπό να χρηματοδοτήσει μία θαραλλέα οικονομική απάντηση στο ξέσπασμα της πανδημίας.

«Η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με ασυνήθιστα και κατ’ εξαίρεση μέτρα» είπε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η ήπειρος θα  μπορούσε να πληγεί από μία σκληρή και άγρια ύφεση».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κόντε είπε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι κάθε χώρα θα παραμείνει υπεύθυνη για το επίπεδο του δημοσίου χρέους της, ανακοίνωσε το γραφείο του σε μια προσπάθεια να άρει τις αντιστάσεις ορισμένων εξ αυτών για ένα κοινό εργαλείο διαμοιρασμοούθ του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Reuters η Ιταλία -η πλέον πληττόμενη χώρα από την πανδημία - αναμένει φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ της, σε ποσοστό άνω του 3%.

Αλλοι οργανισμοί όμως είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι: Η Goldman Sachs, φερ’ ειπείν, εκτιμά ότι η ύφεση στην Ιταλία θα φτάσει στο 11,6%.