Skip to main content

Ήθελαν να εκτελέσουν ακόμα και τον Σολτς-Οι αποκαλύψεις για τους επίδοξους πραξικοπηματίες

Μέχρι στιγμής 19 συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρό τους συνολικά πάνω από 50 άτομα

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη Γερμανία μετά τις μαζικές συλλήψεις, 25 μέχρι στιγμής, ακροδεξιών ατόμων στη χώρα, την Αυστρία και την Ιταλία με κατηγορίες για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και στόχο την «ανατροπή των κρατικών θεσμών και της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία», με πραξικόπημα.

Στο σταυρόνημα των γερμανικών Αρχών βρίσκονται πιθανές διεθνείς διασυνδέσεις των μελών της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Reichsbürger («Πολίτες του Ράιχ»), που φέρονται να υποστηρίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας της Qanon. Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές σχεδίαζαν να εισβάλουν στη Μπούντεσταγκ, να συλλάβουν βουλευτές και να εκτελέσουν τον καγκελάριο, με στόχο να αναλάβει νέος αρχηγός του κράτους ο Πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις, ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ ερευνάται ο ρόλος της πρώην βουλευτού της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία Μπίργκιτ Μάλζακ- Βίνκεμαν. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μετά από εφόδους σε σπίτια, αποθήκες και άλλα σημεία στα 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Εγκληματική δομή με «κυβέρνηση» και «στρατό»

Μέχρι στιγμής 19 συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρό τους συνολικά πάνω από 50 άτομα. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας, Πέτερ Φρανκ η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» συγκροτήθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή το φθινόπωρο του 2021. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» διέθεταν εσωτερική οργάνωση που προσιδίαζε σε σκιώδη «κυβέρνηση» και διοικούνταν από «κεντρικό συμβούλιο». Ως προς την ιδεολογία τους ο Φρανκ έκανε λόγο για ένα κράμα υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας αλλά και οπαδών της Qanon, γνωστής από την εισβολή των οπαδών του Ντοναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο «ένοπλος βραχίονας» των ακροδεξιών Reichsbürger είχε στόχο να μετατραπεί σε σκιώδη «στρατό» σε περίπτωση ανατροπής του πολιτεύματος στη Γερμανία και φέρονται να μετείχαν ενεργά σε αυτόν απόστρατοι , αλλά και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός στην Μπούντεσβερ, ο 58χρονος επιτελάρχης Ανδρέας Μ., από τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι ο εν λόγω στρατιωτικός ανήκει στο «βοηθητικό προσωπικό» των γερμανικών ειδικών δυνάμεων και είχε τη συνήθη μόνο πρόσβαση σε πυρομαχικά και λοιπό στρατιωτικό υλικό, όπως κάθε μέλος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δορυφορικά τηλέφωνα και χαρτογράφηση της Μπούντεσταγκ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσης σε εκτενές ρεπορτάζ του το Spiegel τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» διέπονταν από αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες μυστικότητας και σιωπής. Είχαν μάλιστα αγοράσει για την μεταξύ τους επικοινωνία δορυφορικά τηλέφωνα Iridium, για την περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η περίπτωση της πρώην βουλευτού της AfD Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, εν ενεργεία δικαστικού στο Βερολίνο, η οποία θα μπορούσε σύμφωνα με το Spiegel να έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες για το κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την πρόσβαση σε αυτό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται να σχεδίαζε μέσα στο καλοκαίρι τρόπους πρόσβασης στο κτήριο του κοινοβουλίου με τη συνδρομή πρώην αλεξιπτωτιστή. Ως αθλήτρια σκοποβολής η ίδια διέθετε νομίμως δύο πιστόλια.

Έρευνες για τυχόν ρωσικό δάκτυλο

Οι Αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν σε ποιο βαθμό η ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση είχε σε κάποια μορφή υποστήριξη από τρίτες χώρες και δη τη Ρωσία, για να ανατρέψει το πολίτευμα στη Γερμανία, καθώς η μία από τις δύο φερόμενες κεφαλές των Reichsbürger είχε επικοινωνήσει με Ρώσους εντός της Γερμανίας, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Η ρωσική πρεσβεία στo Bερολίνο διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά οποιαδήποτε διασύνδεση ή επαφή με το συγκεκριμένο δίκτυο. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στο κυβερνητικό μπρίφινιγκ, για την ώρα δεν διαφαίνεται ρωσική διάσταση, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των ερευνών.
Αναμένονται και νέοι ύποπτοι

Οι Γερμανικές Αρχές ασφαλείας είναι πεπεισμένες ότι τα σχέδια πραξικοπήματος των «πολιτών του Ράιχ» ήταν σοβαρά και προχωρημένα. Και προφανώς η μεγάλη έφοδος χθες δεν είναι το τέλος του δρόμου καθώς αναμένουν κι άλλους υπόπτους και έρευνες για τα σχέδια για το πραξικόπημα. Σε συνεντεύξεις τους χθες βράδυ οι Πρόεδροι του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA) καθώς και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας εμφανίστηκαν πεπεισμένοι για τη σοβαρότητα των σχεδίων πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της BKA Χόλγκερ Μιουνχ έκανε λόγο για 54 υπόπτους στο κρατικό δίκτυο ZDF και για περισσότερες από 150 έρευνες. Βρέθηκαν επίσης όπλα σε περίπου 50 σημεία. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει νέες έρευνες και άλλους υπόπτους τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, Τόμας Χάλντεβανγκ οι γερμανικές Αρχές ασφαλείας είχαν βάλει στο στόχαστρο την ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» από την άνοιξη και είχαν μια πολύ σαφή εικόνα της ανάπτυξης και των σχεδίων τους. Στη συνέχεια, τα σχέδια έγιναν όλο και πιο συγκεκριμένα και προμηθεύονταν όπλα, είπε ο Χάλντεβανγκ: «Οι γερμανικές Αρχές ασφαλείας στο σύνολό τους είχαν την κατάσταση υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Αλλά αν ήταν στο χέρι αυτής της ομάδας, τότε ο κίνδυνος θα ήταν πολύ πραγματικός».

Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια στη Γερμανία για τις έρευνες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε την υποστήριξή της στη Γερμανία αναφορικά με τη διεθνή διάσταση των ερευνών. «Παραμένουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στη γερμανική κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν μας ζητηθεί», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία για το θέμα δεδομένου ότι η θεωρία Qanon διαμορφώθηκε μεν στις ΗΠΑ, αλλά διαδόθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και τα διαδικτυακά κανάλια της έχουν τη μεγαλύτερη βάση συνδρομητών τους στη Γερμανία, όπως εκτιμούν ερευνητές του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

«Χαιρετίζουμε την επιμέλεια της γερμανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού και για την ασφάλεια των πολιτών και των κυβερνητικών θεσμών»,τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.