Skip to main content

ΙΒΜ: Η τεχνητή νοημοσύνη ως «big data στηθοσκόπιο» των γιατρών

Οι τρεις τάσεις της Τεχνολογίας, η διασύνδεση μέσω του Cloud και η δυνατότητα για την ανάλυση big data από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει «το big data στηθοσκόπιο» των γιατρών, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με του ασθενείς τους, αφού το εργαλείο που λέγεται Watson Health θα μπορεί σε λίγα λεπτά, να προσφέρει προσωποποιημένες συμβουλές μέσω της αξιολόγησης και συνδυασμού τεραστίου όγκου στοιχείων και πληροφοριών.

Η τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιώντας το cloud και τα big data, φέρνει σταδιακά επανάσταση και στην Ιατρική, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στον γιατρό που έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το συνδυαστικό εργαλείο που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, τόνισε ο dr. Kyu Rhee, Chief Health Officer της IBM Watson Health.

Σε εκδήλωση της ΙΒΜ, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, την τιμητική τους είχαν η επεξεργασία των big data, οι υπηρεσίες cloud, η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη που θα φέρει επανάσταση στα Χρηματοοικονομικά, τη Βιομηχανία, την Εκπαίδευση , το Περιβάλλον, την ασφάλεια τροφίμων αλλά και την Υγεία.



Όπως λοιπόν είναι ο dr. Kyu Rhee, πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, η ΙΒΜ έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Watson, με εφαρμογές εντυπωσιακές όπως στην Ογκολογία, όπου η μέθοδος μέσα σε 3 - 4 λεπτά της ώρες καταλήγει, σε ποσοστό 99%, στις πιθανές μεταστάσεις ενός καρκινικού όγκου. Ήδη το Watson Οncology προσφέρει συμβουλευτική για όγκους 13 μορφών καρκίνου που σύντομα θα γίνουν 16. Πέραν της Ογκολογίας, η πλατφόρμα Watson, κτίζει συνεχώς νέες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση διαφορετικών νόσων, στους τομείς για παράδειγμα της Δερματολογίας, αλλά και της μελέτης του γονιδιώματος, προβλέποντας ως και σε ποσοστό 92% την εκδήλωση άνοιας.

H τεχνητή νοημοσύνη στην Υγεία, είναι μόνο ένα από τα θέματα που απασχολεί τους ερευνητές της ΙΒΜ, της εταιρείας που ιδρύθηκε πριν από 107 χρόνια στη Νέα Υόρκη, του πιο ιστορικού οργανισμού  στον τομέα της  τεχνολογίας παγκοσμίως, με παρουσία 80 χρόνων στην ελληνική αγορά.

Στις κατευθύνσεις των σύγχρονων τεχνολογιών αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Πουλίδας, CEO της ΙΒΜ για Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι ο ιδιώτης χρήστης μπορεί να μη συναντά στην καθημερινότητά του την ΙΒΜ, αλλά η ΙΒΜ βρίσκεται κυριολεκτικά πίσω από κάθε συναλλαγή και ενέργεια των περισσοτέρων.

«Είμαστε στην πρωτοπορία της τεχνολογίας στη διαχείριση δεδομένων, στον τομέα της ασφάλειας, του cloud, εργαζόμαστε πάνω στοο blockchain για την ασφαλή  διαχείριση συναλλαγών, όπως και τους κβαντικούς υπολογιστές. Η ΙΒΜ, με πάνω από 100.000 πατέντες μετά το 1993 και 12 R&D εργαστήρια διεθνώς, βρίσκεται πίσω από κάθε συναλλαγή, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα» τόνισε ο κ. Πουλίδας προσθέτοντας ότι  το 97% των μεγαλυτέρων Τραπεζών στηρίζεται σε συστήματα της ΙΒΜ, το 80% των ταξειδιωτικών κρατήσεων γίνεται από συστήματα της, το 90% των συναλλαγών με πιστωτικές στηρίζεται στην ΙΒΜ, ενώ πελάτες της ΙΒΜ είναι το 83% των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών.

Τρεις είναι οι τεχνολογικές τάσεις που διαμορφώνουν την εικόνα της αγοράς, επηρεάζουν τη βιομηχανία πληροφορικής και τους πελάτες της: 1) Τα δεδομένα που είναι το πετρέλαιο της σύγχρονης οικονομίας.  2) Το υπολογιστικό μοντέλο του Cloud, που μετασχηματίζει τον τρόπο επικοινωνίας και λειτουργίας επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή 3) Η τεχνητή νοημοσύνη και τα γνωσιακά συστήματα Α.Ι. και ποιος τα εκπαιδεύει.

Πάνω σε αυτές τις τρεις τάσεις η ΙΒΜ ξεκίνησε να δουλεύει πριν μια 10ετία και ανέπτυξε την πλατφόρμα Watson και το ΙΒΜ Cloud. Σήμερα υπάρχουν 60 cloud data centers  της ΙΒΜ, σε όλο τον κόσμο που είναι διασυνδεδεμένα, για την εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας.