Skip to main content

Jan Hummel: Γιατί ο προστατευτισμός του Τραμπ δεν ταιριάζει στην αγορά

Ο Σουηδός οικονομολόγος, επενδυτικός σύμβουλος και ιδρυτής του Paradigm Capital, σχολιάζει στη Voria.gr τα μέτρα προστατευτισμού του προέδρου των ΗΠΑ.

 Η απελευθέρωση του εμπορίου, στη διάρκεια των τελευταίων 30 – 40 χρόνων, έβγαλε σχεδόν 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. Η Οικονομία, ο τρόπος που η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί δεν μπορεί να επιστρέψει στο 18ο αιώνα, αρκεί να θυμηθούμε ότι από τα τέλη του 1700 ο Ντέηβιντ Ρικάρντο, με τη θεωρία του Σχετικού Πλεονεκτήματος μιλούσε για τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου, που στη πορεία έχει αποδειχθεί μία υπέροχη δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας.

Με τα παραπάνω σχόλια απάντησε στην πολιτική Τραμπ και στα μέτρα προστατευτισμού που παίρνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Jan Hummel, ο oικονομολόγος, που σαν μαθητής ακόμη, έφηβος τότε στη Σουηδία, είχε πείσει τους γονείς του να τον αφήσουν να επενδύσει στη δημόσια εγγραφή σουηδικής βιομηχανίας στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Iδρυτής και CIO του Paradigm Capital, o Jan Hummel, από τους πρώτους που δημιούργησαν επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και μίλησε για την Στρατηγική του Ανταγωνισμού, την αναγνώριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων και τη σημασία της στην Επενδυτική, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑCT και ο ΣΒΒΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Hummel, απάντησε σε ερωτήσεις της Voria.gr, σχετικά με τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα οποία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, έχουν προκαλέσει διάχυτη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, «έριξαν» τις αξίες σε Χρηματιστήρια ανά την υφήλιο και «κατάπιαν» τρισεκατομμύρια δολαρίων, ενώ η συζήτηση για την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου Δύσης- Ανατολής, δίνει και παίρνει.  

Πολύ θα ήθελε και ο κ. Hummel, να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις Τραμπ, όπως όλοι άλλωστε, αλλά όπως είπε:  «Θεωρώ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και θα ήταν πολύ διακινδυνευμένο να προσπαθήσει κάποιος να προβλέψει το αν θα δώσει συνέχεια στην πολιτική του προστατευτισμού που εγκαινίασε.

« Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα φέρει περισσότερες δουλειές στη χώρα του, στη βιομηχανία και προφανώς οι σύμβουλοι του τον έχουν πείσει ότι οι δασμοί και ο περιορισμός του εμπορίου είναι ο τρόπος για να το πετύχει.

«Αυτή η τακτική δεν είναι η ενδεδειγμένη ούτε για τις ΗΠΑ αλλά ούτε και γενικότερα, για την ανάπτυξη της όποιας χώρας στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης και διάχυσης των τεχνολογιών ΙΤ. Ακόμη από τα τέλη του 1700, ο Ρικάρντο με τη θεωρία του Σχετικού Πλεονεκτήματος υποδείκνυε τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου και έχει, το ελεύθερο εμπόριο, αποδειχθεί μία υπέροχη δύναμη. Έχουμε απτές αποδείξεις, αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το πως η οικονομία της αγοράς και το ελεύθερο εμπόριο, στη διάρκεια των τελευταίων 30 – 40 χρόνων, ωφέλησαν την παγκόσμια κοινότητα, βγάζοντας 3,5 ως 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους από συνθήκες φτώχειας».

Υπάρχουν όμως και αυτοί που βρίσκουν κάποια βάση στα επιχειρήματα του προέδρου των ΗΠΑ, όταν υποστηρίζει ότι κάποιες χώρες, δεν παίζουν δίκαια στο παιχνίδι της παγκοσμιοποιημένης, ανοικτής οικονομίας.

«Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ βάσιμα να υποστηρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι βιομηχανικοί κλάδοι, βιομηχανίες, κυβερνήσεις που δεν παίζουν δίκαια το παιχνίδι του ελεύθερου εμπορίου, εφαρμόζοντας πολιτικές προστατευτισμού. Κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες το κάνουν αυτό για μία περίοδο προσαρμογής στις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, προσπαθούν έτσι να «κερδίσουν πόντους» για να αναπτυχθούν απέναντι στον ανταγωνισμό», αναγνώρισε ο Jan Hummel που έχει στρατηγικά επιλέξει να επενδύει στις πιο διαφανείς και σταθερές αγορές, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Όμως, όπως πρόσθεσε, το ότι υπάρχουν μελανά σημεία στο τρόπο που λειτουργεί η αγορά και κακές πρακτικές, δεν δικαιολογεί την προσπάθεια για να γυρίσει το ρολόι της παγκόσμιας οικονομίας πίσω.

«Αναμφίβολα υπάρχουν μελανά σημεία στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς, έχουμε την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, έχουμε τη διακίνηση προϊόντων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας , επίσης έχουμε τις κυβερνητικές πρακτικές επιδότησης των εξαγωγών ή επιβολής δασμών σε εισαγωγές. Η αγορά δεν λειτουργεί ιδανικά, ωστόσο η απάντηση στα προβλήματα, δεν θα δοθεί με την επιστροφή στον προστατευτισμό, αλλά μέσα από ρυθμίσεις που επιδιώκονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια και το κυριότερο είναι να βρει η κάθε χώρα, ο κάθε κλάδος, η κάθε επιχείρηση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να τα αξιοποιήσει, παίρνοντας σα δεδομένο, ότι αυτά τα πλεονεκτήματα δεν είναι σταθερά στο χρόνο».