Skip to main content

JP Morgan: Μαραθώνιος αγωνίας για τις ελληνικές τράπεζες

Με δραματική μείωση των κερδών τους απειλούνται οι ελληνικές τράπεζες το 2010 προβλέπει σε σημερινή της έκθεση η JP Morgan. Σύσταση υπεραπόδοσης για ETE, Alpha, Eurobank και Κύπρου, υποβαθμίζει ΑΤΕ κα
Με δραματική μείωση των κερδών τους απειλούνται οι ελληνικές τράπεζες το 2010 προβλέπει σε σημερινή της έκθεση η JP Morgan, η οποία προτρέπει τους επενδυτές να «δέσουν τις ζώνες τους». Ο οίκος εκτιμά ότι το 2010 θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο αγωνίας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς πρέπει να προετοιμαστούν για μια διαδικασία ανάκαμψης που θα διαρκέσει πολύ και θα είναι επίπονη.

Σύμφωνα, πάντως, με τη JP Morgan, παρά τις επερχόμενες μειώσεις κερδοφορίας, υπάρχουν περιθώρια κέρδους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, και ειδικά σε εκείνες που έχουν έκθεση σε ξένες αγορές. Πιο συγκεκριμένα, δίνει σύσταση υπεραπόδοσης για τέσσερις ελληνικές τράπεζες, ETE, Alpha, Eurobank και Κύπρου, ενώ υποβαθμίζει ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επειδή έχουν στόχευση στην ελληνική αγορά.

Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 25 ευρώ από 36 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση και για την Τράπεζα Κύπρου τα 6,80 ευρώ από 5 ευρώ προηγουμένως. Η τιμή στόχος για την Alpha οριοθετείται στα 10 ευρώ από 20 ευρώ στην προηγούμενη εκτίμηση και της Eurobank στα 7,60 ευρώ από 16 ευρώ προηγουμένως.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προτάσσεται με σύσταση "ουδέτερη" και τιμή στόχο τα 7,30 ευρώ, από 17 ευρώ προηγουμένως. Αντίθετα, σύσταση υποαπόδοσης δίνεται για την ΑΤΕ, με τιμή στόχο το 1 ευρώ, από 1,20, και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με στόχο τα 3,50 ευρώ από 4 ευρώ νωρίτερα.

Η JP Morgan αναφέρει ότι με τους μετασεισμούς από την κρίση χρέους και την προεξόφληση των συστημικών ρίσκων στις αποτιμήσεις, η διόρθωση μπορεί και να θεωρηθεί υπερβολική. Ωστόσο, η Ελλάδα εμφανίζεται να μην έχει άλλη επιλογή, παρά να οδηγηθεί σε μια αναγκαστική εσωτερική προσαρμογή μετά από μερικά χρόνια ταχύρυθμης ανάπτυξης (περί τα 4% ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανά έτος για περίπου μια δεκαετία).

Η πρώτη ομαλοποίηση της αγοράς αναμένεται να έρθει κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 2010, με τους αναλυτές του οίκου να θεωρούν το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας πολύ περιορισμένο.

Για τους οικονομολόγους του οίκου τα μεγαλύτερα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες είναι μια παρατεταμένη ύφεση στη χώρα, ο τρόπος με τον οποίο θα αναδομηθεί το δημόσιο χρέος και η ενδεχόμενη χειροτέρευση της ποιότητας του ενεργητικού.