Skip to main content

Jumbo: Γιατί αποφασίσαμε να ανοίγουμε όλες τις Κυριακές

Εάν γινόταν, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες, είπε ο πρόεδρος της Jumbo Απόστολος Βακάκης.

Της απόφασής του να λειτουργούν τα καταστήματα Jumbo τις Κυριακές, ξεκινώντας από την Πρέβεζα και την Κατερίνη, υπεραμύνθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ο πρόεδρος της αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών, Απόστολος Βακάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με την κυριακάτικη λειτουργία στηρίζεται η τοπική απασχόληση, δεν διακόπτονται οι συμβάσεις για το 30% των εργαζομένων που θεωρούνται εποχικοί υπάλληλοι, ενώ διατηρούνται πλήρως τα δικαιώματα της 40ωρης απασχόλησης, παρά τη διεύρυνση του ωραρίου.

Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με το news247.gr, ο θόρυβος για τη λειτουργία την Κυριακή προκλήθηκε όταν η Jumbo ανακοίνωσε την πρόθεση της, την ίδια στιγμή που σε Πρέβεζα και Κατερίνη ο τοπικός ανταγωνισμός λειτουργούσε ανενόχλητος σε επταήμερη βάση.

«Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες» είπε ο κ. Βακάκης, τονίζοντας ότι η κίνηση του έγινε προς απάντηση και στον τοπικό ανταγωνισμό και σημειώνοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη απόφαση προσθέτει κόστος λειτουργίας έναντι μίας ελπίδας αύξησης της αποτελεσματικότητας σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη επιχειρηματική εικόνα υπογράμμισε πως «δεν θέλω να πρωτοστατήσω στο να δουλεύουμε τις Κυριακές. Αν η κοινωνία επιλέξει στο όνομα των ανέργων ή στο όνομα των καταναλωτών να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές, θα ακολουθήσουμε δυσάρεστα. Είμαι κατηγορηματικός, πρέπει να διερευνήσουμε μήπως πρέπει να μην δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες».

Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σχετικά με την επιλογή της εταιρείας Σκλαβενίτης να μην ανοίγει τα καταστήματα της τις Κυριακές, ο πρόεδρος της Jumbo εκτίμησε ότι μπορεί να είναι μία επιχειρηματική αρχή η οποία στην πορεία να εξελίχθηκε σε marketing σε σχέση με τον ανταγωνισμό που επιλέγει να ανοίγει τα καταστήματα του.

«Εφόσον αισθάνεται τόσο δυνατός ώστε να πηγαίνει κόντρα στον ανταγωνισμό και εφόσον έχει το δικαίωμα να το κάνει ας συνεχίσει να το κάνει. Δεν είμαι σίγουρος όμως κατά πόσο είναι 'ψαγμένη' μία τέτοια απόφαση υπέρ των καταναλωτών τους και υπέρ των εργαζομένων του».

Οι ανησυχίες του

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Βακάκης αναφέρθηκε και σε δύο ανησυχίες που έχει. Η πρώτη έχει να κάνει με το αντικείμενο της Jumbo και την αγορά του ακριβού παιχνιδιού μία κατηγορία την οποία βλέπει να φθίνει καθώς τα παιδιά της εποχής μας «μεταναστεύουν» πιο νωρίς σε προτάσεις όπως τα κινητά, η μουσική κ.α μειώνοντας την δυναμική της ζήτησης για το ακριβό παιχνίδι. Σύμφωνα με τον ίδιο η Jumbo αντιλήφθηκε έγκαιρα την τάση αυτή με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει σε μεγάλες αποθεματοποιήσεις στην κατηγορία αυτή.

Η δεύτερη ανησυχία του έχει να κάνει με την κατανάλωση και το πόσο αυτή μπορεί να επηρεαστεί από το φοβικό κλίμα που τροφοδοτείται συνέχεια σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «λειτουργούμε και στην Κύπρο όπου γίνονται τουρκικές γεωτρήσεις και δεν βλέπουμε την υστερία που βλέπουμε εδώ» ενώ τέλος έβαλε στο κάδρο και την κυβέρνηση λέγοντας ότι «διαπιστώνω σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά της να ενισχύσει την ψυχολογία της αγοράς, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με το φοβικό κλίμα».