Skip to main content

Κ. Κυριάκος: Γιατί άλλαξα τερέν και γιατί με το ΚΙΝΑΛ

Ο έως πρότινος επί μια 20ετία υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ περιέγραψε το στίγμα της υποψηφιότητας του σε φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Με πολλή όρεξη αλλά και φιλοδοξίες δίνει για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού ο υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στην Α' Θεσσαλονίκης Κυριάκος Κυριάκος. Σε φιλική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο έως πρότινος, επί μια εικοσαετία υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ περιέγραψε το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας, εξήγησε τι ήταν εκείνο που τον οδήγησε να μεταπηδήσει από το ποδοσφαιρικό τερέν σε αυτό της πολιτικής, ποιοι είναι οι συλλογικοί και προσωπικοί στόχοι τους οποίους θέλει να υπηρετήσει, ποια είναι η πρότασή του για την Θεσσαλονίκη...

Ο κ. Κυριάκος ανέφερε ότι αποδέχθηκε την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά για να είναι υποψήφιος έχοντας ως στόχο να συνδράμει στην προσπάθεια για την επανένωση των δυνάμεων που στήριξαν διαχρονικά τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως στη διεύρυνση αυτού του χώρου. Ερωτηθείς για τον εκλογικό στόχο του ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είπε ότι ένα διψήφιο ποσοστό είναι στόχος ρεαλιστικός ώστε στις επόμενες εκλογές, μετά τέσσερα χρόνια, ο χώρος αυτός της κεντροαριστεράς να αναδεικνύεται πλέον ως μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση.

Εξηγώντας γιατί επέλεξε να στρατευτεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. είπε ότι ψήφιζε ανέκαθεν ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικός πολίτης και σοσιαλιστής. Αποκάλυψε ότι μεγάλωσε σε ένα ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας του υπήρξε επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ, φίλος του Χαρίλαου Φλωράκη, γι' αυτό και περίπου το 1980, δύο χρόνια δηλαδή μετά τη γέννηση του ιδίου, η οικογένειά του μετακόμισε από την Καρδίτσα στο Βόλο προκειμένου ο πατέρας του να αναλάβει γραμματέας της εκεί οργάνωσης του ΚΚΕ. Αργότερα, ωστόσο, το 1989, αποχώρησε από το κόμμα και μετακινήθηκε πολιτικά προς την κεντροαριστερά.

Στον Βόλο, είπε ο κ. Κυριάκος, εκτός από την πολιτική ήρθα σε επαφή και με τον Τύπο καθώς, στην οικοδομή που μέναμε λειτουργούσαν και τα εκτυπωτήρια του Ταχυδρόμου, της μεγαλύτερης εφημερίδας του Βόλου. Έτσι, όταν ήρθε για σπουδές στην Θεσσαλονίκη, το 1997, ήρθε αμέσως σε επαφή με το χώρο της δημοσιογραφίας, μέσω των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", πριν να αναλάβει υπεύθυνος επικοινωνίας στον ΠΑΟΚ.

Ως "προξενητή" της υποψηφιότητάς του στο ΚΙΝ.ΑΛ. ο κ. Κυριάκος ανέφερε τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος εκτίμησε τη συγκρότησή του και πρότεινε στην κ. Γεννηματά να τον αξιοποιήσει στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. έγινε πριν από αρκετό καιρό, ωστόσο, συμφωνήθηκε η υποψηφιότητά του να ανακοινωθεί μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και μετά τις ευρωεκλογές.

Αποκάλυψε επίσης ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει σχέση με την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ. Την απόφαση να φύγω την έλαβα πριν από ένα χρόνο, δεν έχει σχέση με τις εκλογές, η υποψηφιότητά μου προέκυψε στη συνέχεια, είχα αποφασίσει ότι αυτός ο κύκλος είχε κλείσει για μένα και ήθελα να κάνω πλέον άλλα πράγματα, ανέφερε ο κ. Κυριάκος. Τόνισε, επίσης, ότι δεν χρησιμοποίησε τη δουλειά του στον ΠΑΟΚ για να κάνει πολιτική καριέρα.



Αναφερόμενος στο ΚΙΝ.ΑΛ. και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς ο κ. Κυριάκος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο τίμημα αναλογικά με τις ευθύνες που είχε για την κρίση. Πέρασε, είπε, μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας, το παράκανε με την εσωστρέφεια, άφησε τον εαυτό του απροστάτευτο στην αντιμνημονιακή οργή και επέτρεψε σε τσαρλατάνους της πολιτικής να κάνουν αντιμνημονιακό πάρτι και πολιτικές καριέρες με αφορμή την κρίση.

Γι' αυτό, προσέθεσε, ήρθε η ώρα ο χώρος αυτός να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ κουράστηκε από τις εσωτερικές διαμάχες και τις έριδες. Στόχος δικός μου, τόνισε, είναι η αύξηση και η διεύρυνση του χώρου. Ήθελα εξ αρχής ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο για να μπορέσει να προσελκύσει νέο κόσμο, καινούργιους ψηφοφόρους. Δεν με ενδιαφέρει να διεκδικήσω ένα μέρος της σημερινής πίττας. Με ενδιαφέρει η πρόσθεση και όχι η διαίρεση. Επιδίωξή μου είναι ο κόσμος που όλα αυτά τα χρόνια λοιδορήθηκε άδικα σχετικά με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση, να νιώσει ξανά υπερήφανος. Να μπορεί να βγει ξανά στα καφενεία, στις λαϊκές, στις γειτονιές και να στηρίξει το έργο της παράταξης.

Ο κ. Κυριάκος προσέθεσε ότι ένα από τα λάθη του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν ανέδειξε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κρίση και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Ξεχάστηκαν, είπε, οι ευθύνες του Κώστα Καραμανλή και σε αυτό βοήθησε πολύ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι μπορεί να γίνει πόλη – πρότυπο. Είναι, επισήμανε, η πόλη με τα πιο προοδευτικά ρεύματα τα οποία όμως καπελώνονται από τις συντηρητικές δυνάμεις. Αυτό άρχισε να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και σε αυτό βοήθησε και η σημερινή δημοτική αρχή.

Σημείωσε ότι η πόλη πρέπει να επενδύσει στους νέους που έρχονται εδώ για σπουδές στα πανεπιστήμια και επισήμανε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για ειδικές κατηγορίες και τομείς που αφορούν την έρευνα και άλλες ανάλογες επιχειρηματικές δράσεις. Τόνισε, τέλος, ότι απαιτείται ένας νέος αστικός σχεδιασμός με έμφαση στην αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης και αναξιοποίητης δυτικής εισόδου της πόλης.

Το "παρών" στη συνάντηση του κ. Κυριάκου με τους δημοσιογράφους έδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης.