Skip to main content

Κ. Μακεδονία: 4 εκατ. ευρώ σε κουπόνια καινοτομίας για 400 εταιρείες

Το σχετικό κονδύλι είναι 4 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτερο ποσό επιχορήγησης είναι τα 10.000 ευρώ μπορούν να επωφεληθούν 400 επιχειρήσεις.

Με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του ΕΦΕΠΑΕ και του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, με θέμα τα «Κουπόνια Καινοτομίας»

Πρόκειται για ειδικές ενισχύσεις που δίνονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, τα οποία θα κληθούν να λύσουν προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και απαιτούν κάποιου είδους καινοτομικότητα. Το σχετικό κονδύλι είναι 4 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτερο ποσό επιχορήγησης είναι τα 10.000 ευρώ μπορούν να επωφεληθούν 400 επιχειρήσεις. Ακολουθεί, βέβαια, από την ΠΚΜ ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα με ανάλογα χαρακτηριστικά, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προβλέπει ακόμη και την προμήθεια εξοπλισμού, προκειμένου μια επιχείρηση να κάνει βήματα καινοτομίας, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες να στραφούν προς την οικονομία της γνώσης» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ Κυριάκος Λουφάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που έγινε στα νέα γραφεία της Ζώνης, στην οδό Φιλικής Εταιρείας. 



Όπως υπογράμμισε, οι κατάλληλοι άνθρωποι για να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και οι επιχειρήσεις οφείλουν να τους αναζητήσουν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η οικονομία κάθε χώρας εξαρτάται από τους ανθρώπους της και επεσήμανε ότι ενώ η εποχή έχει αλλάξει (ψηφιακότητα, καινοτομικότητα κ.λπ.) η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε παραδοσιακές δραστηριότητες και οργανωτικές δομές, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι με δεξιότητες να ξενιτεύονται, όπως ακριβώς οι εργάτες στη δεκαετία του 1960.

«Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας σε οικονομία γνώσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουφάκης, ο οποίος έδειξε το παράδειγμα των αμερικανικών εταιρειών Phizer και Cisco, οι οποίες επενδύουν στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων, ώστε να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή.