Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Βιολογικοί και αποχετεύσεις σε 12 νέες περιοχές

Με χρηματοδότηση 61,3 εκατομμυρίων ευρώ περισσότεροι από 50.000 κάτοικοι στη Κ. Μακεδονία απαλλάσσονται από τους βόθρους μέχρι το 2023.

Απαλλάσσονται από τις τριτοκοσμικές συνθήκες των βόθρων δώδεκα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης.

Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,3 εκ. ευρώ και αφορούν σε οικισμούς και περιοχές με πληθυσμό μεταξύ 2.000 και 15.000 κατοίκων.

Τα έργα αυτά είχαν δρομολογηθεί, όμως εκκρεμούσε η υλοποίησή τους (δεύτερη φάση), γι' αυτό και εντάσσονται στις λεγόμενες τμηματοποιημένες πράξεις (phasing) του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων είναι το τέλος του 2023 και όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «προχωράμε στην υλοποίηση της απόφασής μας να αποκτήσει η Κεντρική Μακεδονία ένα σύγχρονο δίκτυο συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και επομένως να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για περισσότερους από 50.000 συμπολίτες μας. Ανάλογη βελτίωση θα επιτευχθεί και για το περιβάλλον, με το δραστικό πλέον περιορισμό της ρύπανσης στα επιφανειακά ύδατα, στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στις ακτές κολύμβησης. Οι φορείς υλοποίησης οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην αξιοποίηση των κονδυλίων και στην έναρξη υλοποίησης των παρεμβάσεων, αφού και υψηλό βαθμό ωριμότητας διαθέτουν και καλύπτουν βασικές ανάγκες ασφαλούς διάθεσης των αστικών λυμάτων, ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση δίνεται η δυνατότητα να πάψουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες διάθεσης των αστικών λυμάτων, αλλά και να αποκτήσουν σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης ακόμη και μικρότεροι οικισμοί, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Οι επτά κατηγορίες έργων που θα χρηματοδοτηθούν και οι 12 περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα έργα είναι:

1.Κατασκευή αποχέτευσης Πέλλας – Νέας Πέλλας.

2.Αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων και ΕΕΛ οικισμού Αριδαίας.

3.Δίκτυα αποχέτευσης, αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών και ΕΕΛ των οικισμών Σταυρού και Βρασνών του Δήμου Βόλβης.

4.Έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων της υδρογεωλογικής λεκάνης Ανθεμούντα.

5.Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμου Νάουσας.

6.Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Πολυγύρου – Καλυβών του Δήμου Πολυγύρου.

7.Κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων Χαλκηδόνας και Αδένδρου του Δήμου Χαλκηδόνας.