Skip to main content

Κ. Μπατζελή: Στόχος η έγκαιρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων

«Οι αγρότες να μπορούν να έχουν άμεσα τις ενισχύσεις», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μετά τη συνάντησή της με τους επικεφαλής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και της ΠΑΣΕΓΕΣ-
«Σκοπός όλων μας είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ψηφιοποίησής του, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να έχουν άμεσα τις ενισχύσεις, τις οποίες πρέπει να πάρουν σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μετά τη συνάντησή της με τους επικεφαλής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΟΣΔΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πορεία υλοποίησης και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), με στόχο την έγκαιρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων για το 2009, καθώς και ο προγραμματισμός για το 2010.

«Το έργο το οποίο παραλάβαμε δεν ήταν αυτό που έπρεπε να είναι, υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις και προσπαθούμε να συντονίσουμε αυτή τη στιγμή το έργο μεταξύ των Οργανισμών και των παραγωγών. Πιστεύω ότι θα το κατορθώσουμε», επεσήμανε η υπουργός.

«Χρειάζεται μια σημαντική προσπάθεια, γιατί το οφείλουμε καταρχήν στους αγρότες και πάνω από όλα στην ισορροπία και στη διασφάλιση των δημόσιων εθνικών πόρων», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως «το 2008 έπρεπε να είχε τελειώσει το πρόγραμμα με την ψηφιοποίηση. Βάση του κοινοτικού κανονισμού, εάν δεν κλείσει αυτό το πρόγραμμα, θα έχουμε μια αναστολή των πληρωμών 20%, δηλαδή περίπου 600 εκατ. ευρώ πρέπει στη πρώτη φάση να βάλει ο εθνικός προϋπολογισμός. Ένα τέτοιο μέγεθος μάς υποχρεώνει να βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την Ε.Ε».