Skip to main content

Καχυποψία ειδικών για ντόπινγκ στο Tour de France

Ειδικοί εκφράζουν τη δυσπιστία τους μετά από ένα κρούσμα πριν το ξεκίνημα της φετινής διοργάνωσης στο Ντύσελντορφ

Πρόβλημα ντόπινγκ στο Tour de France; Αυτό το ερώτημα απαντάται επίσημα με 'όχι' από τους ιθύνοντες του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας που ξεκίνησε φέτος από το Ντύσελντορφ. Μόνη «παραφωνία» το 2015, η χρήση κοκαΐνης από τον ιταλό ποδηλάτη Λούκα Παολίνι. Ωστόσο, ειδικοί του χώρου, μεταξύ αυτών και η πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Σίλβια Σενκ και ο γερμανός ειδικός σε θέματα ντόπινγκ Φριτς Σέργκελ, εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις ήδη πριν από το ξεκίνημα του φετινού, 104ου Tour de France το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί πριν το πρώτο κρούσμα με τον αποκλεισμό λόγω χρήσης απαγορευμένης ουσίας από τον Πορτογάλο Αντρέ Καρντόζο.

«Οι κραυγαλέες περιπτώσεις ντόπινγκ στο Tour de France που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν ανοησίας. Αυτές οι εποχές έχουν προφανώς παρέλθει. Όποιος νομίζει όμως ότι δεν εξακολουθεί να υπάρχει καθημερινή προσπάθεια εφεύρεσης νέων μεθόδων ντοπαρίσματος, απατάται», σχολίασε ο φαρμακολόγος Φριτς Σέργκελ. Από την πλευρά της η Σίλβια Σενκ, διευθύντρια ομάδας εργασίας για θέματα αθλητισμού στη Διεθνή Αμνηστία, δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς ότι το 98% των ποδηλατών είναι σήμερα «καθαροί», παρά τις προόδους που και η ίδια παραδέχεται ότι έχουν επιτευχθεί στους κόλπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI). Όπως τόνισε η ίδια, η επαγγελματική ποδηλασία έχει μια σχεδόν «100χρονη παράδοση» ντόπινγκ και παραμένει άθλημα υψηλού κινδύνου.

Δύσπιστος πρώην πρωταθλητής

Καχύποπτος είναι και ο γερμανός πρώην ποδηλάτης Γιαν Ούλριχ, που είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό το 2012 λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο μπορεί κανείς να αναδειχθεί νικητής στο Tour de France χωρίς ουσίες που αυξάνουν τις σωματικές επιδόσεις απάντησε με νόημα: «Θέλω να το πιστέψω. Όπως θέλω να πιστέψω ότι δεν υπάρχει ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο και ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν καταναλώνει κανείς διεγερτικές ουσίες».

Ο Φριτς Σέργκελ θεωρεί ότι «όποιος ποδηλάτης έχει τον τέλειο σύμβουλο θα κατορθώνει πάντα να παίρνει τις επιτρεπόμενες δόσεις εξαντλώντας τα όρια με εξονυχιστική ακρίβεια, η οποία είναι καθοριστική στον πρωταθλητισμό σήμερα».

Ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Ρούντολφ Σάρμπινγκ και κατά μία έννοια οικοδεσπότης της πρεμιέρας του φετινού Tour de France στο Ντύσελντορφ, δεν συμμερίζεται τις παραπάνω επιφυλάξεις. Κατά πρόσφατη δήλωσή του, η οξεία κρίση του ντόπινγκ στην ποδηλασία έχει ξεπεραστεί.

Αντρέας Τσέλμερ, Στέφαν Τάμπελινγκ / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle