Skip to main content

Καύσωνας: Καμίνι η Θεσσαλονίκη - Γλείφει τους 40 ο υδράργυρος στην Κ. Μακεδονία

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην πόλη λόγω καύσωνα, υγρασίας και άπνοιας - Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στους νομούς της Κ. Μακεδονίας

Βράζει η Θεσσαλονίκη από τον επίμονο καύσωνα που... σιγοψήνει τη χώρα μας για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Παρότι μέχρι στιγμής (15:41) οι θερμοκρασίες εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν έχουν φτάσει ακόμα στο «πικ» τους, η κατάσταση είναι ήδη αποπνικτική καθώς, λόγω και της αυξημένης υγρασίας και της σχετικής άπνοιας, η αίσθηση της θερμότητας του αέρα ξεπερνά σε αρκετές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, οι πιο... καυτές περιοχές στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών που ανήκουν στο δίκτυο του ΕΑΑ, είναι η περιοχή του ΝΟΗΣΙΣ, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ήδη τους 36,2 °C, και η Σίνδος, στα δυτικά της πόλης, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 36 °C.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στον νομό, μέχρι αυτήν την ώρα, έχει καταγραφεί στον Λαγκαδά, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου (37,8 °C). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πεδινές, περίκλειστες περιοχές, όπως η πεδιάδα του Λαγκαδά, καταγράφονται πάντα υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές σε σύγκριση με τις παράλιες, όπου η θαλάσσια αύρα... δροσίζει και κατεβάζει κατά τι χαμηλότερα τον υδράργυρο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μέγιστες θερμοκρασίες εντός και εκτός αστικού ιστού, αυτές είναι:

35,7 °C στο Κορδελιό

34,4 °C στο Επταπύργιο

34,2 °C στη Χαλάστρα

33,9 °C στην Καλαμαριά

33,9 °C στο Λάκκωμα

33,7 °C στη ΔΕΘ

33,4 °C στο ιστορικό κέντρο της πόλης (αισθητή σαν 39 °C εξαιτίας υγρασίας και άπνοιας)

31,7 °C στην Ασπροβάλτα

28,1 °C στη Νέα Μηχανιώνα

«Φλέγεται» η Κεντρική Μακεδονία

Σαχάρα θυμίζουν αρκετές περιοχές του Κιλκίς, καθώς ο υδράργυρος φλερτάρει με τους 40 βαθμούς Κελσίου: 39,7 °C στο Πεδινό, 39,6 °C στο Γυναικόκαστρο και 39,3 °C στο Ηλιόλουστο. Στην πόλη του Κιλκίς η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 38,2 °C, ενώ στη Νέα Σάντα τους 38 °C.

Στις Σέρρες, μέσα στην πόλη, ο υδράργυρος έφτασε τους 36,9 °C, ενώ η υψηλότερη τιμή στον νομό καταγράφηκε στα Θερμά (37,9 °C).

Στη Χαλκιδική, λόγω και της θαλάσσιας αύρας, οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλότερα. Ενδεικτικά, η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Κασσάνδρεια (34,7 °C) και στον Νέο Μαρμαρά (32,7 °C). Μόλις 30 βαθμοί η θερμοκρασία στο Στρατώνι.

Μέσα στη Βέροια ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 37,7 °C, η υψηλότερη τιμή στον νομό Ημαθίας, ενώ στην Πιερία -και συγκεκριμένα στο Δίον- καταγράφηκε θερμοκρασία 37,1 βαθμών.

Την... τιμητική τους στον καύσωνα -όπως συνήθως γίνεται πάντα- έχουν τα Γιαννιτσά, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 38,1 °C. Ψηλότερα, στην Αριδαία, η θερμοκρασία έφτασε τους 35,5 βαθμούς Κελσίου.