Skip to main content

Το μυστικό στη διατροφή για αντοχή στον καύσωνα - Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε

Ποιο είναι το μυστικό για να ανταπεξέλθει καλύτερα το ανθρώπινο σώμα στις υψηλές θερμοκρασίες - Συχνή ενυδάτωση στα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Με το κύμα καύσωνα να σαρώνει ήδη τη χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία, εκτός του να φροντίζουμε να παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη, να προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή μας προκειμένου το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και Διατροφολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Χουρδάκης, μιλώντας στη Voria.gr, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας κατά τις ημέρες του καύσωνα τονίζοντας ότι το «μυστικό βρίσκεται στα μικρά γεύματα» και στην «καλή ενυδάτωση».

«Όχι βαριά γεύματα, καλή ενυδάτωση, όχι καυτερά και πολύ πικάντικα φαγητά και προτίμηση των πιο εύπεπτων τροφών, δηλαδή φρούτα και λαχανικά. Ειδικά τα φρούτα συνδυάζουν και νερό για την ενυδάτωση και εύκολη πέψη. Το μυστικό είναι μικρά συχνά γεύματα και διαρκώς ενυδάτωση» τόνισε.

Η λήψη περισσότερου αλατιού όπως ανέφερε βοηθά -υπό προϋποθέσεις- «εκείνους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και έχουν εφίδρωση προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια του ιδρώτα».

«Κάποιος που είναι μέσα στη δροσιά με το αιρκοντίσιον δεν έχει λόγο να το κάνει. Όσοι όμως είναι λόγω δουλειάς και δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους θέλει μεγαλύτερη προσοχή και στο αλάτι. Βέβαια πρέπει να τονισθεί ότι αυτό δεν αφορά όλους, όπως τους υπερτασικούς. Τότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή» επισήμανε ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ.

Ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά και άτομα της τρίτης ηλικίας

Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς στα γεύματα και στα υγρά που πρέπει να δίνονται στα μικρά παιδιά.

«Τα παιδιά παθαίνουν πιο εύκολα αφυδάτωση, έχουν μικρότερα αποθέματα και άρα είναι ακόμα πιο σημαντικό το κομμάτι με την τακτική ενυδάτωση και τα τακτικά μικρά γεύματα. Οι ενήλικες μπορούμε να φάμε το πρωί στις 8 και να ξαναφάμε μετά στις 4 το απόγευμα, τα παιδιά όμως δεν αντέχουν γιατί έχουν μικρότερο στομάχι, λιγότερα αποθέματα και μικρότερες αντοχές. Άρα στα παιδιά πρέπει διαρκώς οι ενήλικες να θυμίζουν κάθε μια ώρα να πίνουν νερό» είπε.

Ο κ. Χουρδάκης αναφερόμενος στα άτομα της τρίτης ηλικίας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της ενυδάτωσης καθώς μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν «και να πάθουν έως και πνευματική σύγχυση».

Όσον αφορά το αλκοόλ, καλό θα είναι να αποφεύγεται καθώς «δεν βοηθά στον οργανισμό» όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες ενώ όσον αφορά τα φρούτα είπε ότι πρέπει να διαλέγουμε «τα ζουμερά που βοηθούν σημαντικά στην ενυδάτωση».

«Δηλαδή είναι προτιμότερα το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια και τα σταφύλια, που είναι πιο ζουμερά σε σχέση με τη μπανάνα ή το μήλο» κατέληξε.