Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Οι εταιρείες ρεύματος έχουν εφαρμόσει εκπτωτικά προγράμματα κρατώντας το συνολικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οριακά αυξημένο.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτονται στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας εν μέσω καύσωνα, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για φουσκωμένους λογαριασμούς στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ήδη ιδιώτες προμηθευτές έχουν ενεργοποιήσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών ρήτρες αναπροσαρμογής εξαιτίας της προηγούμενης πολύμηνης ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων των ρύπων. Από τις 5 Αυγούστου το ίδιο θα πράξει και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ  οι εταιρείες ρεύματος παράλληλα έχουν εφαρμόσει εκπτωτικά προγράμματα κρατώντας το συνολικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οριακά αυξημένο.

Βέβαια το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αποφυγή ενός εκτεταμένου μπλακ άουτ και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, εντούτοις τα πρώτα συμπεράσματα της αγοράς δείχνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ και σήμερα αναμένεται να σημειωθεί αλλεπάλληλο. Το μεσημέρι μεταξύ μία με δύο τα φορτία αιχμής ανήλθαν στα 10.737 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαίου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Το προηγούμενο υψηλό επίπεδο είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουλίου στα 10.594 MW. Και σήμερα οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ δείχνουν νέα κορυφή, τα 10.798 MW.

Κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μίγμα για την κάλυψη των αναγκών ήταν το φυσικό αέριο. Αλλά και σήμερα οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών θα σηκώσουν το βάρος σε ποσοστό 42,67%, οι ΑΠΕ με 17,18%, οι εισαγωγές με 15,03%, ο λιγνίτης με 14,85% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 10,28%.

Ο κίνδυνος των διακοπών ρεύματος

Οι προβλέψεις παραγόντων που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πρόκλησης καύσωνα – υψηλής ζήτησης θέλουν το σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής να αντέχει και τις επόμενες μέρες.

Η ανησυχία όμως επικεντρώνεται για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη και συγκεκριμένα στη δυνατότητα των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου διανομής να σηκώσουν υψηλά φορτία υπό παρατεταμένες μεγάλες θερμοκρασίες. Δεν αποκλείουν, οι ίδιες πηγές, να εκδηλώνονται περισσότερες βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση με τον εξοπλισμό να μην αντέχει και να σκάει…

Η μεθαυριανή μέρα κρύβει επίσης μεγάλες αβεβαιότητες. Οι ισχυροί θερμοί άνεμοι που θα πνέουν είναι πιθανό σε ενδεχόμενο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών να προκαλέσουν «σοκ» στις γραμμές μεταφοράς που διέρχονται από δασόφυτες περιοχές. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε οι διακοπές ηλεκτροδότησης θα είναι πιο εκτεταμένες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ