Skip to main content

Και με τη βούλα της Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το πράσινο φως άναψε και επίσημα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει, ήδη, νωρίτερα η Voria.gr. Στις 16 Μαρτίου το πρώτο κρίσιμο τεστ της Ελλάδα
Το πράσινο φως άναψε και επίσημα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει, ήδη, νωρίτερα η Voria.gr (http://voria.gr/details.php?id=9829). "Μοιραζόμαστε τους στόχους και τη φιλοδοξία του προγράμματος και πιστεύουμε ότι είναι επιτεύξιμο", τόνισε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χ. Αλμούνια, ανακοινώνοντας την επίσημη έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ωστόσο, ότιν αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ο επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το ΠΣΑ, ώστε να αποφευχθούν αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια η πρώτη προθεσμία κατά την οποία θα εξεταστεί η εκτέλεση του Προγράμματος είναι η 16η Μαρτίου.

Μια ημερομηνία, την οποία η Voria.gr μπορεί να επαίρεται ότι αποκάλυψε πρώτη πριν από ένα 10ήμερο. Έως τότε, θα πρέπει να έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το ΠΣΑ μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με ή χωρίς τη λήψη επιπλέον  μέτρων. Αν χρειαστεί, όμως, να ληφθούν, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει έως τις 16 Μαρτίου. Μολονότι η φράση είναι «βαριά» πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν ως «τελεσίγραφο» την αναφορά της. Η Voria.gr όμως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Αθήνα θα κληθεί να την υπηρετήσει ευλαβικά, προκειμένου να μην διαταράξει ευαίσθητες ισορροπίες, εντός κι εκτός Κομισιόν.

Στην έκθεσή της για το πρόγραμμα η Κομισιόν επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012. Επίσης θα πρέπει να περικοπούν συνολικές δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο.