Skip to main content

Καϊλή: Ζητεί από την ΕE να ελέγξει παρακολουθήσεις λογισμικού

Οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, όπως έγινε με την περίπτωση της εταιρείας NSO, είπε η κ. Καϊλή.

Το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων λογισμικού από την ισραηλινή εταιρεία NSO αναδεικνύει στην ΕΕ με ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, ζητώντας να μάθει πώς σκοπεύει να κινηθεί η Επιτροπή κατά της εταιρείας, ειδικά αν αποδειχθεί ότι η αγοραπωλησία του λογισμικού έγινε σε έδαφος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την κ. Καϊλή, η NSO, η οποία αντιμετωπίζει και μήνυση από το Facebook για παρακολουθήσεις μέσω της θυγατρικής του εταιρείας whatsapp, φαίνεται να έχει πουλήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό της ονόματι «Pegasus», με σκοπό την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων, ακόμα και σε αυταρχικά καθεστώτα. Όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής, με τη χρήση αυτού του λογισμικού, παρακολουθούνταν και εκτελέστηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της «Washington Post», Τζαμάλ Κασόγκι, «στοιχείο που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση της εταιρείας».

Με βάση το ότι η δράση της εταιρείας δεν συνάδει με τους νόμους της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων, η Εύα Καϊλή ζητεί επιπλέον να μάθει από την Επιτροπή, αν διαθέτει στοιχεία για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτών μέσω της χρήσης του λογισμικού και πώς σκοπεύει να κινηθεί απέναντι στην εταιρεία, αν αποδειχθεί ότι παραβιάζει το Κοινοτικό δίκαιο.

«Οι πολίτες της Ε.Ε. ανησυχούν για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, όπως έγινε με την περίπτωση της εταιρείας NSO, η οποία χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης. Νομοθετήσαμε το GDPR και τον κανονισμό e-privacy για να θωρακίσουμε τους πολίτες απέναντι σε αυτές τις απειλές. H Κομισιόν πρέπει να αντιδράσει άμεσα στις καταγγελίες, μη επιτρέποντας σε εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία μας να δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος» δήλωσε η ευρωβουλευτής.