Skip to main content

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μέχρι και τη θάλασσα έφθασαν τα χιόνια σε Εύβοια και Φθιώτιδα

Σε εξέλιξη είναι μια μεγάλη μάχη για να κρατηθούν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι προς το κέντρο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Κελαϊδίτη.

Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου, έτσι ώστε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην ηλεκτροδότηση, επιδίδονται οι αρμόδιες αρχές στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Κελαϊδίτη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ «είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη μάχη να κρατήσουμε ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να υπάρξουν προσβάσεις σε σημεία που υπάρχει απόλυτη ανάγκη, όπως νοσοκομεία. Η νύχτα μπροστά μας είναι και μεγάλη, αλλά και επικίνδυνη».

Την ίδια στιγμή εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με τη διακοπή ρεύματος που ταλαιπωρούν χιλιάδες κατοίκους στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας ‘Αννας, στο δήμο Καρύστου αλλά και στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Ακόμη και μεγάλες περιοχές όπως το Μαντούδι, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά και οι Ωρεοί παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ την ίδια στιγμή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή, αλλά δεν μπορούν ακόμη να φτάσουν σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν τη βλάβη, λόγω έλλειψης προσβάσεων.

«Έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή ενισχύσεις σε συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από άλλες περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες βλάβες ακόμη και μέσα στη νύχτα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνοντας ότι «από την πλευρά της Περιφέρειας έχουν διατεθεί μηχανήματα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν προσβάσεις για να φτάσουν εκεί τα συνεργεία».

Στην Εύβοια το χιόνι πλέον έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα, όπου ακόμα και σε παραλιακές περιοχές έχει περισσότερο από 20 πόντους, και η χιονόπτωση σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται ακόμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχει στα χέρια της η Περιφέρεια, η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι αύριο το μεσημέρι και ο κ. Κελαϊδίτης επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις άκρως απαραίτητες.

Στη Φθιώτιδα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα χωριά της Λοκρίδας, δηλαδή στα νότια του νομού, είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Το Μαρτίνο, η Λάρυμνα και η Μαλεσίνα δοκιμάζονται ιδιαίτερα, καθώς το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 50 εκ. και η χιονόπτωση συνεχίζεται. Στην περιοχή της παραλίας του Θεολόγου το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα και μάλιστα έχει σκεπάσει και τις βάρκες που βρίσκονται αγκυροβολημένες.

Στις περιοχές αυτές έχει πέσει το κύριο βάρος της προσπάθειας των εκχιονιστικών μηχανημάτων για διατηρήσουν ανοιχτή την επικοινωνία, ενώ υπολογίζουν σε μία ύφεση των καιρικών φαινομένων γύρω στα μεσάνυχτα, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στον υπόλοιπο νομό τα πράγματα είναι περισσότερο εύκολα, καθώς οι χιονοπτώσεις και τα προβλήματα ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα.

Τόσο στην Ανατολική Φθιώτιδα όσο και στην περιοχή του Δομοκού υπήρξαν χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και παγετός, ωστόσο οι δρόμοι προς Δομοκό, Καρπενήσι και ‘Αμφισσα κρατήθηκαν ανοιχτοί, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να δίνουν μία πραγματική μάχη απομακρύνοντας το χιόνι και ρίχνοντας αλάτι.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας, μετά την διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων για περισσότερο από 5 ώρες, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς που βρισκόταν σταθμευμένοι σε διάφορα κρίσιμα σημεία και να τους οδηγήσουν με τα οχήματά τους σε ασφαλή χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με κατεύθυνση προς την Αθήνα, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σταμάτα στο 240 km στην περιοχή των Ραχών της Φθιώτιδας.

Στην περιοχή του Μαρτίνου έχει δοθεί το μεγαλύτερο βάρος για να παραμεινει λειτουργική η εθνική οδός.

Από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι και τα διόδια των Θηβών, ο δρόμος σε πολλά σημεία έχει καλυφθεί από μεγάλο όγκο χιονιού, τον οποίο προσπαθούν να απομακρύνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο εθνικό δίκτυο, είτε από τη Λαμία προς την Αθήνα, είτε αντίστροφα, κινούνται μόνο αυτοκίνητα που έχουν αλυσίδες και μάλιστα αστυνομικοί και πυροσβέστες τα σταματούν σε διάφορα κρίσιμα σημεία και τα ελέγχουν.

Στη Βοιωτία το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους από τον Ορχομενό μέχρι τη Θήβα, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Θήβας και στους οικισμούς γύρω από την Υλίκη υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν, ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο στη Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου, οπότε οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει στα αυτοκίνητά τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Εύβοια

Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (χιλιομετρική θέση)(Καστέλα) έως την 42η χ/θ (Προκόπι),

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ.

Στο τμήμα από κόμβο Αγίου Στεφάνου προς ΠΑΘΕ (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας), μέσω Α-11 Εθνικής Οδού Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, στην επαρχιακή οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την τοπική κοινότητα Βρύσης έως την τοπική κοινότητα Σέτας.

Η κυκλοφορία σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο του νομού γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες

Στη Βοιωτία  
 
Εκτός από το εθνικό δίκτυο Λαμίας – Αθήνας, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

Στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρακίου – Φυλή, από την 1η χ/θ έως την 26η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης – Μαγούλας, από την 10η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου – Αγίας ‘Αννης.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «’Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς – Κάστρου, από την 0η χ/θ έως την 23η χ/θ.

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θηβών – Λιβαδειάς, από την 0η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς – ‘Αμφισσας, από 2η χ/θ έως 19η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Αναλήψεως – Ζερικίου – Κυριακίου.

Η κυκλοφορία σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο του νομού γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.