Skip to main content

Καλά και κακά νέα για το AIDS

Σε πολλές χώρες η φαρμακευτική θεραπεία φέρνει θετικά αποτελέσματα, αλλά σε άλλες αυξάνεται δραματικά το ποσοστό νέων λοιμώξεων.

Για τον ιό του AIDS υπάρχουν και θετικές ειδήσεις. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον ιό HIV βαίνει μειούμενος, οι θεραπείες φέρνουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Οι ειδικοί συνεχώς τονίζουν ωστόσο ότι χρειάζονται ακόμη μεγάλες προσπάθειες για να τεθεί η ασθένεια υπό έλεγχο. Στη Βασιλεία αυτές τις ημέρες 3.000 γιατροί, ερευνητές και νοσηλευτικό προσωπικό από χώρες της Ευρώπης σκύβουν στο πρόβλημα σε μεγάλη διάσκεψη, που ίσως να κάνει τη διεθνή κοινότητα λίγο πιο σοφή για το πώς μπορεί να εξαλειφθούν εντελώς οι κίνδυνοι από το AIDS

Κοινωνικός στιγματισμός

Κι αυτό γιατί μπορεί η ασθένεια να είναι αντιμετωπίσιμη, αλλά δεν είναι ιάσιμη. Γι αυτό έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να σταματήσει η διάδοση του ιού με τους γνωστούς τρόπους. Στο ευρωπαϊκό συνέδριο AIDS της Βασιλείας υπάρχουν καλές και κακές ειδήσεις. Οι καλές είναι ότι από το 1996 έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό ο αριθμός των μολύνσεων. Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία όμως, και ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία ο αριθμός των νέων λοιμώξεων έχει αυξηθεί δραματικά, σε σχέση με το 2010, κατά 29%. Οι λόγοι είναι διαφορετικοί: περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, περιορισμένες δυνατότητες πρόληψης και κοινωνικός στιγματισμός των οροθετικών, όπως λέει ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Εταιρίας AIDS Γίργκεν Ρόκστρο.

«Αυτό μας ανησυχεί όπως είναι φυσικό» σημειώνει «Εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αφρική ζουν οι περισσότεροι φορείς του ιού, συγκεκριμένα πάνω από 23 εκ. άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική, και όταν διαπιστώνει κανείς ότι σε πολλές χώρες μειώνεται το ποσοστό των νέων μολύνσεων, τότε αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτό δεν συμβαίνει στην ανατολική Ευρώπης ή την κεντρική Ασία. Προφανώς οφείλεται και στον τρόπο προσέγγισης από πλευράς πολιτικής στο πρόβλημα, στο στιγματισμό και τα κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με τη διάγνωση ότι κάποιος είναι φορέας».

Ο στόχος του 90-90-90

Στη διάσκεψη για το AIDS εμπειρογνώμονες της υγείας από όλον τον κόσμο ζητούν την αποστιγματισμό των φορέων, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση σε σχέση με την πρόληψη και την περίθαλψη  των ασθενών. Μόνο τότε μπορεί να επιτευχθεί ο λεγόμενος στόχος του 90-90-90 του προγράμματος των ΗΕ για το AIDS.

 «Το 90-90-90 είναι επιδιωκόμενος στόχος» εξηγεί ο Γίργκεν Ρόκστρο. «Σημαίνει ότι μέχρι το 2020, δηλαδή μόλις σε δύο μήνες, ποσοστό του 90% των οροθετικών, θα πρέπει να έχει λάβει γνώση αυτής της διάγνωσης, και εξ αυτών το 90% να βρίσκεται σε πρόγραμμα θεραπείας. Και από αυτούς το 90% να έχει θετικά αποτελέσματα από τη θεραπεία. Είναι αυτό που εμείς ορίζουμε ότι ο ιός της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε συνθήκες θεραπείας». Συμπέρασμα: η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι η πιο επιτυχημένη στρατηγική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Η Γερμανία, και πολλές άλλες χώρες, το έχουν συνειδητοποιήσει και έχουν πάρει πολλά μέτρα.

Καρλ Ντίντριχ Μάουρερ/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle