Skip to main content

Καλαφάτης: Άλλα λέει ο Τσίπρας, άλλα ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Σταύρου Καλαφάτη, για τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας RESCEU

Να ξεκαθαρίσει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της δημιουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας RESCEU ζητεί, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, καθώς, όπως λέει, άλλα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και άλλα ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με συγκρότηση του «RescEU», η οποία περιλαμβάνει δημιουργία εφεδρικών πόρων πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συμπληρώνουν τις εθνικές ικανότητες και μέσα, αλλά και ενίσχυση μέσω συγχρηματοδότησης από την ΕΕ ύψους 75%.

«Παρότι ο Πρωθυπουργός υποστήριξε σε ομιλία του τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη βάση της πρότασης της Επιτροπής, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, γεγονός που πλήττει την εικόνα της χώρας μας έναντι των υπολοίπων κρατών μελών. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός κατάθεσης σχετικής ερώτησης προς την Επιτροπή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου από τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη ζητώντας μάλιστα από την Επιτροπή να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RescEU, αυτού δηλαδή που πριν 2 μήνες αρνήθηκε να υπερψηφίσει», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

Και σημειώνει: «Επειδή στο προσεχές διάστημα η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αποφασίσουν για την τελική μορφή του RescEU, ενώ πιθανώς το θέμα θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, ο κ. Καλαφάτης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αν έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αν η στάση αυτή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πλήττει την εικόνα της χώρας μας και αν η στάση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, ποια θα είναι τελικά η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ποια σχέδια θα καταρτίσει και ποιες προτάσεις θα κάνει για τον RescEU».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ.: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την αντιφατική στάση και να παρουσιάσουν σαφή θέση και συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία νέου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (RescEU)

Στην τελευταία έκθεσή της για τις δασικές πυρκαγιές (20 Σεπτεμβρίου 2018), η Επιτροπή της ΕΕ τόνισε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης των ενωσιακών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας μέσω του.

Ήδη από τις 23 Νοεμβρίου 2017 η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Κύριο στοιχείο της πρότασης αποτελεί η συγκρότηση του «RescEU», που συνιστά την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων με τη δημιουργία εφεδρικών πόρων πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα συμπληρώνουν τις εθνικές ικανότητες και μέσα.

Για την ενίσχυση των υφιστάμενων ικανοτήτων των κρατών μελών προβλέπεται συγχρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 75%  ώστε συγχρόνως να αυξήσουν τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας.

Στις 25 Ιουλίου οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντολή για διαπραγματεύσεις σχετικά με πρόταση τροποποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ στη βάση της πρότασης της Επιτροπής για το RescEU.

Προηγήθηκε στις 31 Μαΐου η έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία της νομοθετικής πρότασης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρότι η κυβέρνηση επικαλείται σε κάθε ευκαιρία την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενώ η χώρα μας έχει πληγεί επανειλλημμένα από φυσικές καταστροφές, με ανθρώπινες απώλειες, στην αντιμετώπιση των οποίων συμβάλλει η ΕΕ., οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία, γεγονός που πλήττει την εικόνα της χώρας μας έναντι των υπολοίπων κρατών μελών.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός κατάθεσης σχετικής ερώτησης προς την Επιτροπή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου από τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη ζητώντας μάλιστα από την Επιτροπή να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RescEU, αυτού δηλαδή που πριν 2 μήνες αρνήθηκε να υπερψηφίσει.

Η στάση αυτή των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος  στέλνει άκρως αντιφατικό μήνυμα στην Ευρώπη, σχετικά με τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, πολλώ δε μάλλον που πριν λίγες ημέρες, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε τη δημιουργία του ΕυρωπαΪκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη βάση της πρότασης της Επιτροπής.

Επειδή στο προσεχές διάστημα η Επιτροπή το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αποφασίσουν για την τελική μορφή του RescEU, ενώ πιθανώς το θέμα θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου.

Επειδή η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μηχανισμό διαβούλευσης για τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και γι αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια πρόληψης και ετοιμότητας τα οποία θα εξετάσει η Επιτροπή.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας; Γνωρίζετε αν μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έχουν αλλάξει την άποψή τους ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο να ταχθούν υπέρ της δημιουργίας του RescEU;
2. Θεωρείτε ότι η στάση αυτή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πλήττει την εικόνα της χώρας μας ιδιαίτερα εφόσον ακολούθησε η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού; Θεωρείτε ότι η στάση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση και στη θέση της υπέρ της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας;
3. Ποια είναι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη δημιουργία του RescEu, τη μορφή του, τις διαδικασίες εφαρμογής και λειτουργίας του και του τρόπου χρηματοδότησης των αναγκαίων μέσων από την ΕΕ. Ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις που θα προβάλλει στα όργανα της ΕΕ;
4. Με ποιον τρόπο θα ανταποκριθείτε στην πρόβλεψη της Επιτροπής για κατάρτιση σχεδίων πρόβλεψης κινδύνων, βελτίωσης της πρόληψης και ετοιμότητας και διαβούλευσης με τα υπόλοιπα κράτη;»