Skip to main content

Καλαφάτης: Από... Σεπτέμβριο ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ανοιχτό παράθυρο από τον αναπληρωτή υπουργό για την υποψηφιότητα της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης. «Καλό το έργο, αλλά θα το δούμε από το Σεπτέμβριο».

Toυ Τάσου Τασιούλα

Από Σεπτέμβριο τα σενάρια για τον υποψήφιο της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, σε όσους προσπαθούν να τον φωτογραφήσουν ως υποψήφιο αντίπαλο του Γιάννη Μπουτάρη. Αν και ο ίδιος επιμένει να μην αποκαλύπτει τα πολιτικά σχέδια για το μέλλον του και να κρατά χαμηλά τη... μπάλα, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων με τους οποίους συναντήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλό το έργο, αλλά θα το δούμε από το Σεπτέμβριο».

Ο κ. Καλαφάτης απέφυγε να εκφράσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές και διευκρίνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το έργο του στο υπουργείο και τίποτα περισσότερο. «Το μέλλον κανείς δεν το γνωρίζει. Είμαι εστιασμένος πολιτικά στο έργο μου στο υπουργείο. Το μυαλό, η ενέργεια και ο σχεδιασμός μου είναι μόνον εκεί. Είμαι αφοσιωμένος στην αποστολή μου στο υπουργείο και δε λειτουργώ με... αν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσιογραφικά πάντως η ατάκα του «καλό το έργο, αλλά θα το δούμε από το Σεπτέμβριο», ερμηνεύτηκε ως ανοιχτό ενδεχόμενο για υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Οταν μάλιστα του ζητήθηκε να σχολιάσει και να κριτικάρει το έργο του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, επίσης το απέφυγε. «Την αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής την κάνει κάθε πολίτης ξεχωριστά. Δε με ενδιαφέρει να κρίνω τον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά να συμβάλω κι εγώ από την πλευρά μου ώστε να μείνει κάτι στην πόλη. Οι κόντρες δεν έχουν αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί να μην ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική;.

»Το ίδιο λέω και για τη χώρα, να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική, διότι αυτή που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά δεν είχε καλά αποτελέσματα», είπε.

Πάντως, ακόμη και δυο παρεμβάσεις που ανακοίνωσε για τη Θεσσαλονίκη (για το Σέιχ Σου και την παλιά παραλία) αρνήθηκε να τις συνδέσει με πιθανή υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε και για την πολιτική συμπόρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δήλωση Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη συζήτηση που άνοιξε και στα δύο κόμματα. «Το διακύβευμα, δηλαδή η σωτηρία της χώρας, είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με... πολυτέλειες και μικροπολιτικά. Προέχει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο. Τα άλλα μπαίνουν στην άκρη. Σκοπός είναι να οικοδομήσουμε το αύριο, όχι να αποδομήσουμε το χτες. Ολοι έχουμε βιώσει καταστάσεις και τις έχουμε αξιολογήσει... Πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πλέον έφτασε στα όριά του, οι νέοι έχουν σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεργία. Η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη εκεί. Ο αγώνας που διεξάγεται είναι ανάμεσα στο αύριο και το χτες. Ανάμεσα στις ρηξικέλευθες και εμπροσθοβαρείς δυνάμεις από τη μια και τις δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης από την άλλη. Η βαθιά συντήρηση σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε όλοι ένα άλμα προς το αύριο και να ξεπερνάμε τέτοιου είδους ζητήματα (σ.σ. διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Δε θα μας διαιρέσουν τα μικρά, θα μας ενώσουν τα μεγάλα. Η εθνική υπέρβαση που προβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε επιτυχημένα στο συνέδριο της ΝΔ. Είναι ώρα για μια υπέρβαση από όλους. Πρέπει να συνεχίσουμε. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία και η αγωνία του κόσμου για το πότε θα τελειώσει πια αυτό το μαρτύριο. Απάντηση με σιγουριά δεν έχω. Αλλά γνωρίζω πως για να ξεφύγουμε από τη μέγκενη πρέπει να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Πρέπει να παράξουμε πλούτο (τουρισμός, αγροτική παραγωγή κτλ.)».

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του αναφερόμενος σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις (κτηματολόγιο, αυθαίρετα, πολεοδομικό, χωροταξικό, οικοδομικοί συνεταιρισμοί κτλ.), ενώ ανέδειξε ως μείζονα κοινωνικά ζητήματα την ανεργία και τις θυσίες των πολιτών.

«Κάθε μέρα στην κυβέρνηση είναι μια μάχη. Είμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Οι προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα. Κι αυτό το αποτέλεσμα δεν το χρωστάμε στα μέλη της κυβέρνησης, αλλά στις θυσίες του κόσμου. Οι πολίτες βλέπουν τον αγώνα και τα κέρδη που έχουμε σε επίπεδο αξιοπιστίας. Ομως πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια διαρκής επίπονη διαδικασία μπροστά μας. Ο κόσμος βλέπει και πολιτικά ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Ήρωας όμως είναι ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση κάνει το καθήκον της απέναντι στην πατρίδα», συμπλήρωσε.