Skip to main content

Καλαφάτης: Ελλείψεις στο κέντρο μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά με την ερώτησή του στη Βουλή, να ικανοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου.

«Ένα πολύτιμο κέντρο μεταμοσχεύσεων, με περισσότερες από 2.000 επεμβάσεις στο ενεργητικό του, φθίνει με σοβαρές ελλείψεις σε υλική υποδομή και προσωπικό, αφού μάλλον οι… άριστοι που χρειάζονται για την ενίσχυσή του, δεν αποτελούν ψηφοθηρική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις νεφρών σε παιδιά και μεταμοσχεύσεις παγκρέατος, αλλά για την κυβέρνηση είναι μάλλον ανύπαρκτο, αφού οι επανειλημμένες σχετικές εκκλήσεις του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης πέφτουν στο κενό.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να ικανοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στην ίδια ερώτηση, επισημαίνει την απουσία σχεδίου για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων και τη  διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, πέρα από την υποχρεωτική στήριξη ανάλογων κέντρων στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Καλαφάτη: 

«Σοβαρότατες ελλείψεις στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης»

Το Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ είναι ένα από τα πέντε Κέντρα Μεταμοσχεύσεων νεφρού σε όλη την Ελλάδα και ιδίως το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος και παγκρεατικών νησίδων, καθώς και μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά.

Με αδιάψευστα και απόλυτα ποσοστά επιτυχίας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις ελλείψεις, διενεργεί πολλές μεταμοσχεύσεις εντός 24ώρου. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί άνω των πεντακοσίων μεταμοσχεύσεων ήπατος, περίπου χίλιες πεντακόσιες μεταμοσχεύσεις νεφρού και δεκάδες μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η προσφορά του Νοσοκομείου προς την κοινωνία είναι ανεκτίμητη και οι υπηρεσίες που παρέχει αναντικατάστατες.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό όμως παραμένουν ενώ υλικό που φθείρεται ή αχρηστεύεται ουδέποτε αντικαθίσταται.Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις και τα δίκαια αιτήματα του Νοσοκομείου για εφοδιασμό του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού και τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών το Υπουργείο δηλώνει πως αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Η στήριξη των μεταμοσχευτικών κέντρων δε διασφαλίζει μόνον το ύψιστο αγαθό της υγείας για τους συνανθρώπους μας που αναγκάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αλλά συνιστά και πρωταρχικό όρο για την περαιτέρω ενδυνάμωση του κινήματος της δωρεάς οργάνων, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί για την πολιτική του Υπουργείου πρώτο μέλημα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 1.    Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα ικανοποιηθούν άμεσα οι στοιχειώδεις ανάγκες σε προσωπικό και ιδίως σε ιατρικοφαρμακευτικό υλικό και τεχνικό εξοπλισμό στο μεταμοσχευτικό κέντρο του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ;

 2.    Έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις εν γένει και τη διάδοση της ιδέας για τη δωρεά οργάνων, πέρα από την υποχρεωτική στήριξη της μεταμοσχευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας;