Skip to main content

Καλαφάτης: Έτοιμοι να προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο γγ της ΚΟ της ΝΔ χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου σχετικά με τη στάση της ΕΕ απέναντη στην Τουρκία

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει και θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα κινούμενη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του FLASH 99.4. Και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν γείτονα που βρίσκεται σε ένα ντελίριο, σε μια έξαρση που προβληματίζει όχι μονάχα την Ευρώπη αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις ΗΠ.Α. Η στάση της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι προβληματική. Έχει ξεπεράσει τα όρια της προκλητικότητας και έχει φτάσει στα όρια της επιθετικότητας.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «είναι κρίσιμο το θέμα της απόφασης των ευρωπαίων εταίρων μας αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συμφωνηθεί να επαναξιολογήσει τη στάση της Τουρκίας σε λίγες εβδομάδες. Η Ε.Ε. καθυστερώντας αποφάσεις για μέτρα και κυρώσεις δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών απέναντι στην Τουρκία με την προϋπόθεση βέβαια, να σταματήσουν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες. Όμως , μια θετική στάση της Τουρκίας θα πρέπει να είναι μόνιμη και συνεπής. Και να μην έχει προσχηματικό χαρακτήρα ούτε η υπακοή της στο Διεθνές Δίκαιο να είναι μια σημαία ευκαιρίας. Θα πρέπει να είναι μια μόνιμη και συνεπής στάση. Και αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει».

Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. «Στην Τουρκία δόθηκε κάθε ευκαιρία να αλλάξει σήμερα. Όμως δεν ανταποκρίθηκε. Άρα, μπορεί να περιμένουμε οποιαδήποτε κίνηση εκ του πονηρού παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μια εντελώς διαφορετική στάση, είτε σε επίπεδο ρητορικής είτε σε επίπεδο τακτικής και ενεργειών. Όμως, οποιαδήποτε δήλωση καλής θέλησης εκ του πονηρού, δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει και την ίδια την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία και δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από οποιαδήποτε προσχηματική πράξη θετικής ενέργειας από την πλευρά της».

«Αυτό το οποίο και εμείς προσπαθούμε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε σαφές είναι ότι αυτή η διαφορά μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι πλέον ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική», τόνισε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και εξήγησε: «Αναφέρομαι στη μοναδική διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό με τη δουλειά που έχει κάνει σε επίπεδο διπλωματίας και πολιτικής η ελληνική κυβέρνηση το έχει αναδείξει. Αν θα πάμε μερικούς μήνες πίσω θα διαπιστώναμε πολλές χώρες να είναι αδιάφορες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία. Τώρα δεν είναι κανένας αδιάφορος» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.  

«Η Ελλάδα έχει ένα διαρκές όπλο το οποίο το έχει ενεργοποιημένο συνέχεια, το Διεθνές Δίκαιο. Σε επίπεδο ρητορικής η χώρα μας έχει μια μετριοπαθή στάση διότι ο στόχος μας δεν είναι η σύρραξη αλλά η ειρήνη. Και με τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει διεθνώς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε σταθεροί θιασώτες του Διεθνούς Δικαίου και πορευόμαστε μονάχα βάσει αυτού. Η σταθερότητα, η αποφυγή παρορμητικών ενεργειών διατηρεί κρυστάλλινη τη θέση της Ελλάδας και την καθιστά σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε ότι «στην ίδια κατεύθυνση κινούνται όλες οι κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο εξωτερικών και σε επίπεδο άμυνας όπως η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αλλά και η ετοιμότητα που έχουν επιδείξει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Κομμάτια ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού».