Skip to main content

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε πολύ ικανοποιητικά τον κορωνοϊό

«Κερδίσαμε το στοίχημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην παρούσα συγκυρία και είναι ήδη μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον», ανέφερε.

«Η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό την πανδημία του κορωνοϊού. Οφείλουμε γι΄ αυτό ένα μεγάλο ευχαριστώ στις διοικήσεις, στους ιατρούς και στους νοσηλευτές των νοσοκομείων, οι οποίοι με αυταπάρνηση ανταποκρίνονται τόσο επιτυχημένα στο καθήκον τους και μάλιστα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Μιλώ για ηρωισμό», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Είναι σημαντικό», πρόσθεσε  σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΓΝΑΤΙΑ Τηλεόρασης, «ότι κερδίσαμε το στοίχημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην παρούσα συγκυρία και είναι ήδη μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Αυξήσαμε, σχεδόν διπλασιάσαμε τόσο τον αριθμό των ΜΕΘ, -από 565 φθάσαμε στις 1.015- όσο και τον αριθμό των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σχεδιάζονταν αρχικά 2.000 προσλήψεις, έχουν εγκριθεί 4.824 και ήδη έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 3.000 γιατροί και νοσηλευτές».

Η Κυβέρνηση, επισήμανε, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, εργαζομένων και ανέργων φτάνει ήδη τα 14 δις ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκαν άλλα 10 δις ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για κεφάλαια κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον διασφαλίστηκε σημαντική ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και μηδενική εθνική συμμετοχή.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι άμεσα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Γνωρίζετε, ανέφερε ο Στ. Καλαφάτης, «τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, την αναπροσαρμογή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 και τη συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund), το οποίο θα παρουσιάσει στις 6 Μαΐου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Προσδοκούμε, πρόσθεσε, ενίσχυση της ρευστότητας με τη μορφή επιχορηγήσεων, παρά δανείων. Παράλληλα, ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ένα συνεκτικό πλάνο για την στήριξη των αερομεταφορών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς το 20% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.