Skip to main content

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο βουλευτής σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να βγει κερδισμένη εφόσον κινηθεί έγκαιρα, συνεργατικά και με εξωστρέφεια.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειασθεί προκειμένου να στηρίξουμε μια χειμαζόμενη οικονομία και μια δοκιμαζόμενη κοινωνία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αφού επισήμανε ότι διανύουμε -όπως και όλες οι χώρες- μια δύσκολη χρονιά, υπογράμμισε ότι «υλοποιείται σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας ύψους 24 δις ευρώ» και πρόσθεσε: «Φυλάξαμε εφεδρείες σε αντίθεση με τη λογική της αντιπολίτευσης που ζητούσε να δοθούν όλα τα χρήματα. Ήδη, με το σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται για ψήφιση στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα επεκτείνεται η μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για έναν μήνα, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και για τον Οκτώβριο, παρατείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μέχρι τέλος του έτους, λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους εποχικά εργαζόμενους και προβλέπεται τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με διαθέσιμο ποσό πάνω από 1 δις ευρώ που θα καλύπτει ακόμα και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων προβλέπεται αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό κατά 6 δις ευρώ».

Παράλληλα, μιλώντας στον REAL FM 107.1, υπενθύμισε την επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα», την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, την ενίσχυση της  ρευστότητας στην αγορά με  την επέκταση του ΤΕΠΙΧ, τη στήριξη των εργαζομένων, την παράταση των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ύψους 1,4 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Μια μεγάλη ευκαιρία για όλη τη χώρα ώστε να επουλώσει πληγές και να βελτιώσει την εικόνα της» χαρακτήρισε ο Σταύρος Καλαφάτης το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με το νέο ΕΣΠΑ  φτάνει τα 72 δις ευρώ. Η Θεσσαλονίκη -υπογράμμισε- μπορεί να βγει κερδισμένη εφόσον κινηθεί έγκαιρα, συνεργατικά και με εξωστρέφεια, με συνεργασία των παραγωγικών της φορέων, της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Να υπάρξουν μελέτες οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο οι οποίες να κινούνται στους βασικούς άξονες στήριξης της οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού, προκειμένου να  χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους.

«Εφόσον είμαστε έτοιμοι ως Θεσσαλονικείς, μπορούμε κινηθούμε γρήγορα, έξυπνα και έγκαιρα ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το μέλλον μας το οποίο πρέπει να είναι πράσινο και ψηφιακό ακολουθώντας την γενική κατεύθυνση της Ε.Ε. που δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στην ψηφιακή μετεξέλιξη της κοινωνίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι «το δίλημμα το έχει η Τουρκία. Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Εμείς χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες και ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, αποφασισμένοι  να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».