Skip to main content

Καλαφάτης: Ιταμή τουρκική πρόκληση η αποστολή του «Μπαρμπαρός»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εφιστά την προσοχή της Αθήνας, τονίζοντας πως με αυτά τα δεδομένα «δεν νοείται ολιγωρία ούτε αδράνεια».

Τους στόχους που θέτει η Τουρκία με την αποστολή του ερευνητικού «Μπαρπαρός», στην περιοχή όπου συναντώνται οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και τις αναγκαίες κινήσεις της Αθήνας επισημαίνει, με ανάρτησή του στο fb ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.

«Ενώ το τρίγωνο Μαξίμου, Πενταγώνου και Βασιλίσσης Σοφίας σκιάζεται από τον κουρνιαχτό των συγκρούσεων για το Σκοπιανό, η Άγκυρα επιχειρεί νέα ιταμή πρόκληση σε βάρος του Ελληνισμού. Ενώ, για μήνες, απειλούσε πως εάν η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρήσει νέες γεωτρήσεις θα κάνει τo ίδιο και η ίδια για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, κι ενώ είχε ανακοινώσει πως το γεωτρύπανο "Πορθητής" θα βγει στην Αν. Μεσόγειο εντός του Οκτωβρίου, ξαφνικά προτάσσει άλλες κινήσεις» αναφέρει ο βουλευτής και συνεχίζει: «Προτού προχωρήσει στα δημοσιοποιημένα σχέδιά της, εκδίδει παράνομη navtex, με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία συναντώνται οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και στέλνει εκεί το ερευνητικό "Μπαρμαρός"».

«Είναι προφανές πως η κίνηση της Άγκυρας αποτελεί έμπρακτη απάντηση στις διαρροές για επικείμενη οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και δεν μπορεί να αιφνιδιάζει κανένα» σχολιάζει ο κ. Καλαφάτης. «Ήταν, άλλωστε, καλά γνωστή, τόσο η θέση της ότι οι τρεις ζώνες δεν συναντώνται, όσο και ο ισχυρισμός της πως ανάμεσά τους παρεμβάλλεται μια εκτεταμένη τουρκική ζώνη. Γνωστή ήταν και η παρέμβαση που άσκησε στην Αίγυπτο, όταν για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή επιδίωξε την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Γνωστό ήταν και το γεγονός ότι έχει ήδη παραχωρήσει στην Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων άδειες για έρευνες στη ζώνη αυτή και έχει καταθέσει τις θέσεις της στα Η.Ε.».

«Δεν μπορεί, όμως, η τουρκική κίνηση να αιφνιδιάζει και για ένα ακόμη λόγο» επισημαίνει και εξηγεί: «Ότι την ίδια πρακτική εφάρμοσε, με τις εξόδους του "Τσανταρλί", του "Χόρα" και του "Σισμίκ", στο Αιγαίο. Το καινούργιο είναι πως δεν της αρκεί να νεκρώσει - όπως έκανε στο Αιγαίο - τα ελληνικά δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο. Θέλει τη δημιουργία τετελεσμένων που θα ναρκοθετούν κάθε συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Θέλει ακρωτηριασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Κάσου και της Κρήτης. Θέλει προπάντων να πατήσει η ίδια πόδι και να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα σε ολόκληρη την περιοχή από τα νότια του Καστελόριζου ως την Κρήτη από τη μια και την Κύπρο από την άλλη».

«Μπροστά σε όλα αυτά, δεν νοείται ούτε αδράνεια ούτε ολιγωρία. Ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών οφείλει να κινηθεί άμεσα τόσο προς τα Η.Ε., όσο και προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Οφείλει να ορθώσει διεθνές μέτωπο εναντίον της απόπειρας τετελεσμένων. Οφείλει, όπως έγκαιρα έχουμε ζητήσει, να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Οφείλει, επιτέλους, να καταλάβει πως τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνουν πρόβλημα  του Έθνους». Και καταλήγει: «Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Ο κίνδυνος είναι άμεσος».