Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
x

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Άρθρο στη Voria.gr, του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη για τη συνταγματική αναθεώρηση και την Παιδεία.

Του Σταύρου Καλαφάτη*

Τόσο ο χρόνος, όσο και ο τρόπος που έχει επιλέξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να δρομολογήσει τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, προδίδουν παράσταση υποκρισίας και εξαπάτησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε την προεκλογική περίοδο για να κινηθεί και δεν αποκλείεται να τη διακόψει, προκηρύσσοντας εκλογές. Αφήνει, ήδη, να φανεί πως δεν την ενδιαφέρει η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά η εργαλειοποίηση της διαδικασίας.

Προσπαθεί να δείξει πως βάζει κόκκινο χρώμα στα μαύρα πανιά της, αλλά και να διαστρεβλώσει τις θέσεις των άλλων. Ξέρει πως τίποτε δεν γίνεται χωρίς διακομματικές συναινέσεις, αλλά -αντί συνεννόησης- επιδιώκει σκληρές και διχαστικές αντιπαραθέσεις.  Μιλά για ώριμες αλλαγές, αλλά αποκλείει τις πιο ώριμες από αυτές. Υπόσχεται εμβάθυνση της Δημοκρατίας, αλλά αρνείται την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφιστούν από κοινού ως αναθεωρητέες οι διατάξεις που θα υποδειχθούν από τα δύο κόμματα και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, αναδεικνύοντας με την ψήφο τους την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.  

Πέραν των πολλών άλλων, κραυγαλέο δείγμα στείρας και αναχρονιστικής αντίληψης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - αντιγραφή των υπονομευτικών μεθοδεύσεων που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ - συνιστά η άρνησή της στην ανάγκη των καιρών και την αξίωση της πλειονότητας των Ελλήνων για αναθεώρηση του άρθρου 16. Έτσι ώστε αφενός να τεθεί ως υποχρέωση της Πολιτείας η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και αφετέρου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Και αυτό τη στιγμή που υπάρχουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Τουρκία, ακόμη και στη Βόρεια Κορέα. Ενώ ταυτόχρονα είναι περισσότερο από βέβαιο πως η ίδρυσή τους μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη της χειμαζόμενης οικονομίας μας. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι το 2,4% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από την εκπαίδευση.

Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να εξάγουμε φοιτητές, να διώχνουμε συνάλλαγμα και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, την ώρα που μπορούμε εμείς να εισάγουμε φοιτητές, να φέρνουμε συνάλλαγμα και να δημιουργούμε εδώ νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις. Είναι αδιανόητο να αναγνωρίζουμε και να στηρίζουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που λειτουργούν έξω από τα σύνορά μας, αλλά μην επιτρέπουμε την ίδρυσή τους στην Ελλάδα. Είναι ακόμη πιο αντιφατικό και αδιανόητο να επιτρέπουμε τη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι υποχρεωτική, αλλά να μην επιτρέπουμε τη λειτουργία τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν είναι υποχρεωτική.

Εάν και εφόσον η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν ανακοπεί από πρόωρες εκλογές, εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει να προχωρήσει, οφείλει να ανταποκριθεί στο αυτονόητο. Να υπερψηφίσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να καταστεί συνταγματική υποχρέωση η αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων και να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών. Να απελευθερωθεί η δύναμη της Παιδείας και να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Να κερδίσουμε σήμερα το στοίχημα του μέλλοντος και να μην χαθεί άλλη μια δεκαετία. Απόπειρες κολοβής αναθεώρησης που θα φράζουν την αναγκαία και επιβεβλημένη αυτή τομή  δεν μπορεί να γίνουν δεκτές.

*Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ