Skip to main content

Καλαφάτης: Σχιζοφρενική κατάσταση που παραπέμπει στη χούντα Ιωαννίδη

Με τις τριβές τους, ενθαρρύνουν εκείνους που καραδοκούν, αναμένοντας την κακιά μας ώρα, υπογραμμίζει ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Τέτοια σχιζοφρενική κατάσταση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να εκτελούν συγκρουόμενες διαδρομές, υπήρξε για τελευταία φορά στη χούντα Ιωαννίδη και κατέληξε σε εθνική τραγωδία", επισημαίνει ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής». Και προσθέτει: «Με τις τριβές τους, ενθαρρύνουν εκείνους που καραδοκούν, αναμένοντας την κακιά μας ώρα. Και με την ασυνεννοησία, την αντιπαράθεση, τη σύγκρουσή τους, την ώρα μιας κρίσης, μπορεί να φέρουν νέα εθνική τραγωδία. Είναι δύσκολες και πονηρές οι μέρες που έρχονται».

Επικαλείται σχετικά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για επικείμενη έξοδο του γεωτρύπανου «Πορθητής» στη Μεσόγειο και τονίζει: «Είναι πολύ πιθανό μπροστά στην επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων στο κυπριακό οικόπεδο 10, ο Τ. Ερντογάν να επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να κινηθεί και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όποια κίνηση κι αν επιλέξει, θα βρεθούμε μπροστά σε μια εξόχως επικίνδυνη πρόκληση. Και θα είναι δραματικό εάν, την ώρα εκείνη, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν ούτε καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους». Υπογραμμίζει ότι «ο Τ. Ερντογάν έχει προαναγγείλει την έξοδο του «Πορθητή» μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησής του» και υπενθυμίζει: «Αμφισβητούν τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Κάσου, της Κρήτης, και υποστηρίζουν πως ανάμεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ παρεμβάλλεται μια εκτεταμένη τουρκική ζώνη. Έχουν παραχωρήσει στην Κρατική Εταιρία Πετρελαίων άδειες για έρευνες στην περιοχή αυτή, έχουν καταθέσει τις θέσεις τους αυτές στα Η.Ε. και τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν».

Ο κ. Τσίπρας απεργάζεται είτε αποστασία είτε συνταγματικό πραξικόπημα

Αναφερόμενος στην ουσία της πρότασης που κατέθεσε στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος για μια βαλκανική αμυντική συμμαχία, υποστηρίζει: «Με την πρόταση αυτή, ακυρώνει την απόφαση του Βουκουρεστίου που έλεγε "πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία". Αφαιρεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας και στηρίζει τα Σκόπια χωρίς κανένα αντάλλαγμα…Υποκαθιστά τον κ. Κοτζιά, που έλεγε πως μόνο αυτός και ο Πρωθυπουργός καθορίζουν την εξωτερική πολιτική. Αναπτύσσει - και μάλιστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - μια άλλη πολιτική που συγκρούεται με εκείνη που εφαρμόζουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς». Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς Καμμένου πως θα ρίξει την Κυβέρνηση πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζει: «Εάν ο  κ. Καμμένος ήθελε να αποτρέψει τη συμφωνία θα έριχνε την κυβέρνηση πριν την υπογραφή της. Εάν νοιαζόταν για το εθνικό συμφέρον θα την έριχνε πριν προχωρήσουν οι Σκοπιανοί σε συνταγματική αναθεώρηση και πριν δημιουργήσουν ασφυκτικά, για τη χώρα μας, τετελεσμένα». Υπενθυμίζει κατόπιν τη δήλωση Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση θα επιβιώσει ακόμη κι αν δεν επιβιώσει ο συνασπισμός τους», υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει «είτε αποστασία είτε συνταγματικό πραξικόπημα» και εξηγεί: «Το πρώτο το υπαινίχθηκε, από τον περασμένο Ιούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας πως υπάρχουν βουλευτές που, όχι μόνο θα κυρώσουν τη συμφωνία, αλλά θα δώσουν στην κυβέρνηση και νέα ψήφο εμπιστοσύνης… Τη δεύτερη εκδοχή την ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλώνοντας πως καμιά πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να βρει 151 ψήφους…. Αυτό σημαίνει πως, αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας θα συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και θα προκαλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Πως, όμως, θα αντικατασταθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού από μια άλλη χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής; Κι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα είναι ή δεν θα είναι συνταγματικό πραξικόπημα;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ: Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στην πρόταση που κατέθεσε στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος για μια βαλκανική αμυντική συμφωνία, ώστε να αποτραπεί η ρωσική διείσδυση και να θωρακιστούν τα Σκόπια. Τι, κατά τη γνώμη σας, ενοχλεί περισσότερο;

Με την πρόταση αυτή, ο κ. Καμένος ακυρώνει την απόφαση του Βουκουρεστίου που έλεγε «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Αφαιρεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας και στηρίζει τα Σκόπια χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αποδεικνύεται, έτσι, πιο βολικός από εκείνους που υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών. Εγείρει, ταυτόχρονα, μείζον πολιτικό  πρόβλημα, καθώς υποκαθιστά τον κ. Κοτζιά, που έλεγε πως μόνο αυτός και ο Πρωθυπουργός καθορίζουν την εξωτερική πολιτική. Αναπτύσσει - και μάλιστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - μια άλλη πολιτική που συγκρούεται με εκείνη που εφαρμόζουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς. Και όλα αυτά είναι εξόχως ανησυχητικά. Τέτοια σχιζοφρενική κατάσταση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να εκτελούν συγκρουόμενες διαδρομές, υπήρξε για τελευταία φορά στη χούντα Ιωαννίδη και κατέληξε σε εθνική τραγωδία.   

ΕΡ: Θεωρείτε ότι η σύγκρουση αυτή μπορεί να επιφυλάσσει αρνητικές συνέπειες στα εθνικά μας ζητήματα;  

Με τις τριβές τους, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ενθαρρύνουν εκείνους που καραδοκούν, αναμένοντας την κακιά μας ώρα. Και με την ασυνεννοησία, την αντιπαράθεση, τη σύγκρουσή τους, την ώρα μιας κρίσης, μπορεί να φέρουν νέα εθνική τραγωδία. Είναι δύσκολες και πονηρές οι μέρες που έρχονται.

ΕΡ: Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι το πλοίο - γεωτρύπανο «Πορθητής» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, μέσα στον Οκτώβριο. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Είναι πολύ πιθανό, μπροστά στην επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων από την ExxonMobil στο κυπριακό οικόπεδο 10, ο Τ. Ερντογάν να επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να κινηθεί και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όποια κίνηση κι αν επιλέξει, θα βρεθούμε μπροστά σε μια εξόχως επικίνδυνη πρόκληση. Και θα είναι δραματικό εάν, την ώρα εκείνη, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν ούτε καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

ΕΡ: Βλέπετε ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Άγκυρα επανάληψη στην Αν. Μεσόγειο των μεθοδεύσεων που εφάρμοσε στο Αιγαίο;

Θα ήταν επικίνδυνο να αποκλείουμε οτιδήποτε. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς προηγήθηκαν αλλεπάλληλες σχετικές τοποθετήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και από τον ίδιο τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος – στις προγραμματικές δηλώσεις του - έχει προαναγγείλει την έξοδο του «Πορθητή» μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησής του. Όλοι ξεκινούν από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δεν μένουν εκεί. Αμφισβητούν τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Κάσου, της Κρήτης, και υποστηρίζουν πως ανάμεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ παρεμβάλλεται μια εκτεταμένη τουρκική ζώνη. Έχουν παραχωρήσει στην Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων άδειες για έρευνες στην περιοχή αυτή, έχουν καταθέσει τις θέσεις τους αυτές στα Η.Ε. και τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Δεν μπορεί, λοιπόν, μπροστά σε όλα αυτά. οι συναρμόδιοι υπουργοί να μην συνεννοούνται, αλλά να συγκρούονται. Πέρα από το πολιτικό, προκαλούν μείζον εθνικό πρόβλημα.

ΕΡ: Στα Σκόπια οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματός τους και ο κ. Καμμένος έχει πει πως θα ρίξει την Κυβέρνηση πριν την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Εάν ο  κ. Καμμένος ήθελε να αποτρέψει τη συμφωνία θα έριχνε την κυβέρνηση πριν την υπογραφή της. Εάν νοιαζόταν για το εθνικό συμφέρον θα την έριχνε πριν προχωρήσουν οι Σκοπιανοί σε συνταγματική αναθεώρηση και πριν δημιουργήσουν ασφυκτικά, για τη χώρα μας, τετελεσμένα. Ας ακούσει, τουλάχιστον, τον κ. Τσίπρα που δηλώνει πως η κυβέρνησή του θα επιβιώσει και θα κυρώσει τη συμφωνία, ακόμη κι αν δεν επιβιώσει ο συνασπισμός τους. Και ας καταλάβει ότι η δήλωση αυτή δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: Είτε αποστασία είτε συνταγματικό πραξικόπημα.

ΕΡ: Τι εννοείτε και που το στηρίζετε;  

Είναι οι ίδιοι που προαναγγέλλουν αποστασία και συνταγματικό πραξικόπημα. Το πρώτο το υπαινίχθηκε, από τον περασμένο Ιούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας πως υπάρχουν βουλευτές που, όχι μόνο θα κυρώσουν τη συμφωνία, αλλά θα δώσουν στην κυβέρνηση και νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ακόμη κι εκείνα που θα ψηφίσουν τη συμφωνία) διακηρύσσουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, γίνεται φανερό πως ο κ. Τσίπρας απεργάζεται αποστασία. Τη δεύτερη εκδοχή την ανέδειξε μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλώνοντας πως καμιά πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να βρει 151 ψήφους στη σημερινή Βουλή. Αυτό σημαίνει πως, ακόμα κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας θα συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και θα προκαλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Πως, λοιπόν, θα αντικατασταθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού από μια άλλη χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής; Κι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα είναι ή δεν θα είναι συνταγματικό πραξικόπημα;

ΕΡ: Δεν είναι πολύ σκληρές καταγγελίες αυτές και βαριά η ευθύνη που ρίχνετε στον κ. Τσίπρα;

Από την ίδρυσή της έως και σήμερα η Νέα Δημοκρατία αντιτάσσεται στα άκρα και τις ακρότητες. Οφείλουμε, όμως, ταυτόχρονα, να εξαντλούμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουμε ακραίες, καθεστωτικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Οφείλουμε να βγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα και όχι να σερνόμαστε από αυτά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στόχο να φανατίσει, να πολώσει, να διχάσει. Δεν παίζουμε στο ταμπλό του. Θέλουμε, όμως, να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς.