Skip to main content

Καλαφάτης σε Balkan Forum: Στόχος ένα διασυνοριακό green deal στα Βαλκάνια

To 3o Balkan Forum διαρθρώνεται σε συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες επικεντρώνοντας στη διασυνοριακή συνεργασία σε τομείς βιώσιμης ανάπτυξης.

Η διασυνοριακή συνεργασία στους τομείς βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, των πράσινων πολιτικών και των νέων τεχνολογιών είναι το αντικείμενο του 3ου Thessaloniki Balkan Forum με θέμα «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στην μετά-covid εποχή», που ξεκίνησε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη.

Στο φόρουμ, που διοργανώνει το υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, συμμετέχουν κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων των χωρών της Βαλκανικής. Το φόρουμ διαρθρώνεται σε συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες, «Διασυνοριακό green deal – πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία», «Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό -αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων», «Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027» και «Οι νέες προοπτικές- πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά έργα για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι στόχος του φόρουμ είναι «η αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονιά μας και ο εντοπισμός των δρόμων που ανοίγονται μπροστά μας. Είναι προπάντων η διεύρυνση και  η αναβάθμιση της συνεργασίας φορέων και κυβερνήσεων για την αξιοποίηση των ψηφιακών και πράσινων δυνατοτήτων της νέας εποχής. Είναι η αναζήτηση ενός διασυνοριακού green deal, στην ανάπτυξη υποδομών, αλλά και η προώθηση διασυνοριακής συνεργασίας στους τομείς μεγάλων δυνατοτήτων, όπως αυτοί της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Στόχος είναι να βάλουμε στο μικροσκόπιο τα αναπτυξιακά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως για την επίτευξη των κοινών στόχων απαιτείται δικτύωση των φορέων και συνέργεια, συνδυασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, οι πόροι της νέας ΚΑΠ, το Κοινωνικό Ταμείο, το ταμείο προενταξιακής βοήθειας, η πρωτοβουλία HORIZON, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είπε, η Ελλάδα πιστεύει στη δύναμη και τις δυνατότητες της Ε.Ε. και θέλει να κινηθούν οι βαλκανικοί γείτονές μας σε δρόμους που ανταποκρίνονται στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και εργάζεται για μια μετάβαση που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή. «Η υιοθέτηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού οικονομικού μοντέλου που θα εξασφαλίζει την αποφυγή σπατάλης φυσικών πόρων, θα περιορίζει τα απόβλητα και θα προωθεί μακροχρόνια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον είναι πλέον μονόδρομος. Η μετάβαση από το μοντέλο της γραμμικής στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμάται, άλλωστε ότι μπορεί ευρώ έως το 2030 -να έχει οικονομικό όφελος έως 1,8 τρισ. -να δημιουργήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ -να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία κι εμείς σκοπεύουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στις μελλοντικές ενέργειες που απαιτούνται προς την ίδια κατεύθυνση», είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως οι Έλληνες «είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το know how με τους γείτονές μας. Για να πετύχουμε τη συνολική Ανάπτυξη. Για να βάλουμε ισχυρό θετικό πρόσημο μετά την πανδημία στις οικονομίες μας. Για να πάμε όλοι μαζί, πιο γρήγορα πιο ψηλά, πιο μπροστά».