Skip to main content

Ημερίδα Voria - Καλαφάτης: Η Βόρεια Ελλάδα μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος

Ο χαιρετισμός του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση

Στον ρόλο που αποκτά η Μακεδονία και η Θράκη στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα: «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης επιλογή της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η εικόνα και η προοπτική της Βόρειας Ελλάδας και να γίνουν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος.

«Όραμα όλων των Μακεδόνων και των Θρακιωτών ήταν να επανατοποθετήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον χάρτη του μέλλοντος. Να αλλάξουμε την εικόνα και την προοπτική της Βόρειας Ελλάδας, να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής. Αυτή ακριβώς ήταν και η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιλογή και η απόφαση της κυβέρνησης. Να γίνει η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, κέντρο εκπαίδευσης, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Εκθεσιακός και συνεδριακός πόλος. Μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού με τις οποίες, όπως σημείωσε, «έχουμε ήδη επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών στις νέες τεχνολογίες που προσβλέπουν και στη βαλκανική ενδοχώρα. «Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων σε ολόκληρη την περιοχή και επιπλέον τριάντα έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030», τόνισε.

«Η χώρα μας θεμελίωσε τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, και την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μακεδονίας και της Θράκης και ενισχύει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή τους προοπτική. Αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Αρκεί, άλλωστε, για την επιβεβαίωση της αλήθειας αυτής η ενόχληση εκείνων που εποφθαλμιούν και καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Στην πορεία αυτή, κι αφού αντιμετωπίσαμε σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις (την κατευθυνόμενη απόπειρα μαζικής εισβολής στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και την πανδημία) βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, που οδήγησε την Ευρώπη στην απόφαση σταδιακής, αλλά πλήρους απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα».

«Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε την ορθότητα των επιλογών μας για το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και κατέστησε αναγκαία την επιτάχυνση», σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη είναι ήδη στο δρόμο του μέλλοντος», τόνισε και ανέφερε αναλυτικά:

- Η Αλεξανδρούπολη με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, με τους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου LNG, θα μπορεί, όχι μόνο να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκειά της χώρας αλλά και να καταστεί κόμβος διοχέτευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, προς τα βόρεια, για τις ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Πατρίδας μας.

-Στην Κεντρική Μακεδονία, την επόμενη διετία αναμένεται η επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ με την κατασκευή και δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες και το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσήμβρια της Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο.

- Έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα τα έργα της δεύτερης διασύνδεσης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα αυξήσουν τη συνολική μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών στα 1400 ΜW (μεγαβατ) από Ελλάδα προς Βουλγαρία και 1700 MW από Βουλγαρία προς Ελλάδα.
- Στη Δυτική Μακεδονία εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το γιγαντιαίο -για τα ελληνικά δεδομένα- Φωτοβολταϊκό Πάρκο που αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
- Το ξεμπλοκάρισμα του Βόρειου τμήματος του Ε65 που βγάζει τη Δυτική Μακεδονία από την απομόνωση και δημιουργεί νέες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Ως ιδιαίτερης σημασίας για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, οι κάθετοι άξονες που σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό μας φέρνουν πιο κοντά με τις γειτονικές χώρες.
- Και το σχέδιο αναβάθμισης για τις πύλες εισόδου στη χώρα και τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης μέσω Καβάλας.

«Στην πορεία αυτή χάρη στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα διασφάλισε κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και από τους πόρους αυτούς έχει το δικό της μερτικό η Μακεδονία και η Θράκη».

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «οι επενδύσεις άλλωστε εδώ συμβάλλουν στην περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Αναβαθμίζουν τον ρόλο, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Δυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, της Πατρίδας μας. Πάνε την Ελλάδα πιο ψηλά».