Skip to main content

Καλαφάτης: Στόχος μας να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του αύριο

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά παράλληλα αναπτύσσονται δράσεις για τη στήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων», τόνισε ο βουλευτής.

«Στη διαχείριση αυτής της κρίσης η Κυβέρνηση έχει λάβει τα εύσημα, όχι μόνο από τους Έλληνες, με αποδοχή 80% αλλά και από το εξωτερικό. Ο ΟΟΣΑ έχει αναδείξει τη χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση, τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Διαμορφώνεται, ήδη, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και όλα αυτά αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη και επένδυση για το μέλλον», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο OPEN.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «πρώτιστο καθήκον και προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά παράλληλα αναπτύσσονται δράσεις για τη στήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα 14 δις ευρώ που καλύπτουν κατά 95%, τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματιών, των εργαζομένων αλλά και των ανέργων. Ταυτόχρονα, διοχετεύονται άλλα 10 δις ευρώ για τη ενίσχυση της ρευστότητας στη αγορά με συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για κεφάλαια κίνησης, η επιδότηση επιτοκίων για ενήμερα δάνεια. Διασφαλίστηκε, επίσης, σημαντική ευελιξία στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τη μάχη με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην οικονομική στήριξη από την Ευρώπη και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι, όχι μόνο να αντέξουμε τους μήνες της κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του αύριο. Γι΄αυτό και η χρήση των πόρων γίνεται με δικαιοσύνη, αλλά και σύνεση».

 Απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανίζεται σαν φιλοπεριβαλλοντική πολιτική δύναμη δεν έκανε απολύτως τίποτε ως Κυβέρνηση. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχο έχει να παντρέψει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Επειδή έχω θητεύσει ως Αναπληρωτής Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, γνωρίζω καλά την υποκριτική αυτή τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντιπολίτευση εμφανίζεται φιλοπεριβαλλοντικά ενώ ως Κυβέρνηση έκανε τα εντελώς αντίθετα. Γεγονός που διαπιστώσαμε, και εδώ στη Θεσσαλονίκη με τις διαμαρτυρίες του για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), το πλέον φιλοπεριβαλλοντικό έργο, όπου κινδύνευσαν να χαθούν 8 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους». Και πρόσθεσε: «Ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας -που με δική μου εισήγηση ψηφίσαμε στη Βουλή- έλυσε οριστικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μετά από συνεχείς προσπάθειες δεκαετιών, είχε καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε αντίθεση με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικιστικές πυκνώσεις ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνά στην προ του 2015 εποχή. Βλέπουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά. Και αυτό δεν είναι θετικό».