Skip to main content

Καλαφάτης:Έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης

Δείγμα έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ευρώπη δείχνει να κατανοεί την αναγκαιότητα της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόνισε σχολιάζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Υπενθύμισε ότι η  28η Μαΐου είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, διότι την ίδια ημέρα το 1979 υπογράφηκε η προσχώρηση της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, με τη σφραγίδα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, είναι και  μια δικαίωση της διπλωματίας κορυφής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε να πληρούνται τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που είχε θέσει η Ελλάδα, δηλ. να είναι μεγάλο και φιλόδοξο, ευέλικτο, βασισμένο σε επιχορηγήσεις και με χρηματοδότηση από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό», είπε.

Και εξήγησε: «Είναι μεγάλο γιατί ένα σημαντικό ποσοστό από το συνολικό ποσό των 750 δις ευρώ, περίπου 22 δις αφορά επιχορηγήσεις και 9,5 σε δανεισμό. Είναι ευέλικτο, διότι είναι προσαρμοσμένο και στις απαιτήσεις της Ελλάδας π.χ. στον τετραπλασιασμό του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» που αφορά και την δική μας πράσινη ατζέντα με στόχο την απολιγνιτοποίηση.  Βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια. Και τέλος, το Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό, ως δείγμα έμπρακτης αλληλεγγύης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι το πακέτο αυτό δεν έχει καμία σχέση με μνημόνια ή αιρεσιμότητες που χαρακτηρίζουν μνημονιακές υποχρεώσεις. Ευελπιστούμε, τόνισε, ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης. Μπορούμε να πιστώσουμε και την ελληνική Κυβέρνηση διότι διεκδίκησε και πήρε πολλά. Και αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά κατόπιν δύσκολης διαπραγμάτευσης τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται μια τέτοια πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πρέπει να καταγράψουμε το πολύ θετικό κλίμα που υπάρχει σήμερα. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά που μέσα από συνεχείς διαχειρίσεις κρίσεων (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό – προσφυγικό) η Ευρώπη παρ΄ότι δεν διακρίνεται για τα άμεσα αντανακλαστικά της, τώρα φαίνεται να ενεργοποιεί ένα υπερόπλο, που είναι απαραίτητο και ν΄αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής συνοχής θα πρέπει να κάνει βήματα. Διότι, το πρόγραμμα αυτό, στην πρώτη του ανάγνωση, μας δείχνει ότι ακόμη και στο κομμάτι της πολιτικής συνοχής υπάρχει μια διαφορετική προτεραιοποίηση που δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν».