Skip to main content

Καλαμαριά: Νομικό μπλόκο για τη μαρίνα Αρετσούς εξετάζει ο δήμος

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν κάνει αποδεκτά τα περισσότερα από τα αιτήματα που θέτει ο δήμος Καλαμαριάς - Οι επαφές και οι επόμενες κινήσεις

Αποφασισμένος ακόμα και να κινηθεί νομικά για να παγώσει τον διαγωνισμό για τη μαρίνα της Αρετσούς είναι ο δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος ξεκίνησε νέο γύρο επαφών προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών του πριν το σημαντικό αυτό κομμάτι της περιοχής περάσει σε χέρια ιδιώτη.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και αν δεν δούμε ότι υπάρχει κάποιο σημείο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ του δήμου και του ΤΑΙΠΕΔ, τότε θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και νομικά για να σταματήσει, να παγώσει ο διαγωνισμός έως ότου να δοθούν λύσεις σε αυτά που ζητά ο δήμος», επισημαίνει στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Χθες ο δήμαρχος και η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν τηλεδιάσκεψη με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΥΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επί τέσσερις ώρες συνεδρίαζαν για το καυτό θέμα της επένδυσης της μαρίνας και των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει ο δήμος Καλαμαριάς.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο δήμος κατάφερε να πάρει στα χέρια του το έγγραφο της εισήγησης του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο καταγράφεται ποιες από τις θέσεις και παρατηρήσεις του δήμου, οι οποίες αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, έχουν γίνει αποδεκτές από το Ταμείο, πριν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μαρίνα Αρετσούς.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Δαρδαμανέλης, «τα σημαντικά θέματα, που είχε θέσει ο δήμος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του, δεν έχουν γίνει αποδεκτά».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «το σοβαρότερο όλων, η προσβασιμότητα από όλους, αυτό το θέτουν από την αρχή ότι μπορεί να γίνει». «Και η ίδια η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το προβλέπει ότι θα υπάρχει πρόσβαση από όλους. Το τονίζουμε και εμείς για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Δαρδαμανέλη, ο δήμος είχε ζητήσει να του παραχωρηθεί η πλαζ, κατά τι οποίο δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά να προχωρήσει το αλιευτικό καταφύγιο, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει επίσης κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, για το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου, για το οποίο η δημοτική αρχή έχει θέση ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η επένδυση στη μαρίνα, ο δήμος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Έχουμε στείλει κάποιες επισημάνσεις και περιμένουμε να προχωρήσει η όλη διαδικασία με το αλιευτικό», σημειώνει ο κ. Δαρδαμανέλης.

Στη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει καμία ευθύνη για την όλη υπόθεση. Έτσι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του δημάρχου, της διαπαραταξιακής επιτροπής και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

Δημοτικό Συμβούλιο: Η συγκρότηση της Επιτροπής και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Το θέμα της επένδυσης στη μαρίνα Αρετσούς είχε βρεθεί στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και τις παρατηρήσεις που έθεσε και οι οποίες αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Το δημοτικό συμβούλιο ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι συμφωνεί με την ανάπτυξη της μαρίνας αλλά απαραίτητα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχε αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε: Δήμος Καλαμαριάς - Ένας βασικός όρος για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς

Αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης των εξελίξεων για την μαρίνα, η οποία θα συνεπικουρεί τη διοίκηση του δήμου για την ενημέρωση των δημοτών, για τη διενέργεια επαφών για το συγκεκριμένο ζήτημα με όλα τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ, για την οργάνωση και τον συντονισμό όλων εκείνων των απαραίτητων νομικών κινήσεων, που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δήμου Καλαμαριάς και τη διερεύνηση της δυνατότητας διοργάνωσης τοπικού δημοψηφίσματος καθώς και τη διατύπωση των ερωτημάτων στα οποία θα κληθούν οι δημότες να αποφασίσουν.

Μέλη της Επιτροπής είναι ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ναταλία Παντελίδου, η Χριστίνα Φοροπούλου, ο Αριστοτέλης Τεμεκενίδης, ο Λάζαρος Ακριτίδης, ο Δημήτρης Αρκούδης, ο Βικέντιος Αντωνάκης, ο Θεόδωρος Βολτσίδης και ο Ιωάννης Πενόπουλος.