Skip to main content

Καλαμαριά: Παιδιά παίζουν σε παιδική χαρά χωρίς άδεια λειτουργίας

Παρότι η παιδική χαρά - κόσμημα στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς δεν έχει ανοίξει επίσημα, πολλοί δημότες εισέρχονται παράνομα στον χώρο.

Στα μέσα Απριλίου παραδίδεται προς χρήση η παιδική χαρά - κόσμημα μεταξύ των οδών Παπανδρέου - Βρυούλων και Ζορμπά στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς. Ωστόσο παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα επισήμως, πολλοί δημότες εισέρχονται παράνομα στο πάρκο καθώς τα προστατευτικά μέτρα του δήμου δεν είναι ικανά να εμποδίσουν την πρόσβαση παιδιών και ενηλίκων.

Οι εργασίες στη νέα παιδική χαρά, με συνολικό προϋπολογισμό έργου 591.062 ευρώ, ολοκληρώθηκαν εδώ και 15 μέρες. Από τότε η δημοτική αρχή περιμένει τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας της παιδικής χαράς από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να την παραδώσει επισήμως στους δημότες. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παναγιώτης Θεοδοσιάδης εκτιμά ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί έως τα μέσα Απριλίου.

 

Μέχρι, όμως, να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης για την καταλληλότητα της παιδικής χαράς, συνολικής επιφάνειας 760,00 τ.μ., ο δήμος δεν μπορεί να ανοίξει το πάρκο για να παίζουν τα παιδιά. Για το λόγο αυτό κρατά σφραγισμένο ακόμα τον χώρο, ενώ, έχει τοποθετήσει κορδέλα με το σημείωμα: «Δεν έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της παιδικής χαράς, εισέρχεστε παρανόμως στον χώρο».



Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις του δήμου οι γονείς μπαίνουν μέσα στο χώρο μαζί με τα παιδιά τους, είτε από ένα άνοιγμα ανάμεσα στον ξύλινο φράχτη είτε παραβιάζοντας το σιδερένιο κιγκλίδωμα, που είναι στην είσοδο.

Παλαιότερα, ο εργολάβος είχε προστατευτικά κιγκλιδώματα σε περισσότερα σημεία περιμετρικά της παιδικής χαράς, τα οποία όμως απομακρύνθηκαν καθώς τα παιδιά πηδούσαν πάνω από αυτά και κινδύνευαν περισσότερο.

«Υπήρξε περίφραξη γύρω από τον χώρο, δυστυχώς, όμως, ο κόσμος είναι ανυπόμονος. Μπαίνει μέσα, πηδάει τον ξύλινο φράχτη, αν και είναι η πόρτα κλειδωμένη. Θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Περιμένουμε τα πιστοποιητικά», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αναφέροντας ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους δημότες.

Μιλώντας στη Voria.gr ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, καθώς οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. «Είναι τυπικό και διαδικαστικό το θέμα, αλλά τυπικά πρέπει να έχουμε και το πιστοποιητικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης.

Αίσθηση πάντως προκαλεί και το γεγονός οτι αν και ο χώρος είναι καινούργιος, οι επισκέπτες δεν φροντίζουν για την καθαριότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά σημεία υπάρχουν πολλά σκουπίδια, προκαλώντας αρνητική εντύπωση καθώς στον χώρο παίζουν μικρά παιδιά.

Ο χώρος της παιδικής χαράς περιλαμβάνει δύο διακριτές υποενότητες που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι, επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς των παιδιών, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, βρύσες με πόσιμο νερό, κάδους απορριμμάτων και κάδους ανακύκλωσης.