Skip to main content

Καλαμαριά: Μάχη δύο γύρων με ισχυρό φαβορί και δύο αουτσάιντερ

Δημοσκόπηση διερεύνησε πολλές πτυχές της επικείμενης αναμέτρησης, με τον νυν δήμαρχο να υπερέχει στα ποσοτικά, καθώς και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Μάχη δύο γύρων αλλά με ισχυρό φαβορί τον νυν δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη δείχνει άλλη μια δημοσκόπηση για το δήμο Καλαμαριάς η οποία διεξήχθη στα μέσα Απριλίου.

Ως πιθανότεροι αντίπαλοί του τη δεύτερη Κυριακή εμφανίζονται ένας εκ των Γιάννη Δαρδαμανέλη και Άρη Τεμεκενίδη. Η δημοσκόπηση διερεύνησε πολλές πτυχές της επικείμενης αναμέτρησης, με τον νυν δήμαρχο να υπερέχει στα ποσοτικά, καθώς και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά με επιδόσεις οι οποίες φαίνεται πως δεν θα είναι πιθανότατα ικανές να του εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο, με πιο ισχυρό σενάριο ο νέος δήμαρχος να αναδειχθεί τη δεύτερη Κυριακή, στις 2 Ιουνίου.

Κληθέντες να αξιολογήσουν το έργο του δημάρχου οι ερωτώμενοι εμφανίζονται μοιρασμένοι καθώς τέσσερις στους δέκα το κρίνουν θετικά και άλλοι τόσοι αρνητικά. Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία φαίνεται να απασχολούν τους πολίτες της Καλαμαριάς είναι η καθαριότητα (για περίπου τέσσερις στους δέκα), το οδικό δίκτυο και το πράσινο.

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας ο κ. Μπακογλίδης εμφανίζεται να υπερέχει σε θετικές γνώμες, αναγνωρισιμότητα και καταλληλότητα. Ειδικότερα, ο νυν δήμαρχος έρχεται πρώτος σε θετικές γνώμες, κοντά στο 40%, ενώ είκοσι μονάδες πιο πίσω βρίσκονται οι Γιάννης Δαρδαμανέλης και Άρης Τεμεκενίδης και ακολουθούν αρκετά πιο πίσω οι Αβραάμ Περσίδης, Βικέντιος Αντωνάκης και Χρήστος Αρκούδης.

Όλοι οι υποψήφιοι, πλην Μπακογλίδη έχουν σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας καθώς έξι στους δέκα, και για κάποιους ακόμη και οκτώ στους δέκα, δηλώνουν ότι δεν τους γνωρίζουν. Την ίδια ώρα τον κ. Μπακογλίδη τον γνωρίζουν εννέα στους δέκα.

Επιπλέον, ένας στους τέσσερις θεωρεί καταλληλότερο για δήμαρχο τον κ. Μπακογλίδη και ακολουθούν αρκετά πιο πίσω, με έναν στους δέκα, οι κ. Δαρδαμανέλης και Τεμεκενίδης, με τους υπόλοιπους να βρίσκονται πολύ χαμηλά.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο κ. Μπακογλίδης με ποσοστό κοντά στο 25% και ακολουθούν σε απόσταση ο κ. Δαρδαμανέλης με περίπου 10%, ο κ. Τεμεκενίδης με δύο μονάδες πιο πίσω, ενώ οι υπόλοιποι, Περσίδης, Αρκούδης, Αντωνάκης είναι πιο χαμηλά, με αυτή πάντως τη σειρά.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2014 ο κ. Μπακογλίδης φαίνεται να συσπειρώνει περίπου το 40% των ψηφοφόρων του, αλλά παίρνει και περίπου το 25% από αυτούς που είχαν ψηφίσει τον Μανώλη Λαμτζίδη ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δαρδαμανέλης ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ παίρνει σχεδόν το 65% των ψηφοφόρων του γαλάζιου υποψηφίου το 2014 Στέλιου Ματσαρίδη και ένα περίπου 7% των ψηφοφόρων του κ. Μπακογλίδη.

Ο κ. Τεμεκενίδης ο οποίος το 2014 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ αλιεύει κυρίως από τους ψηφοφόρους του κ. Λαμτζίδη (πάνω από 20%) και του κ. Μπακογλίδη (κοντά στο 12%).

Ο κ. Περσίδης κόβει αρκετά (σχεδόν τέσσερις στους δέκα) από τους ψηφοφόρους του κ. Αντωνάκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς προέρχεται και αυτός από το ΚΚΕ, αλλά αλιεύει και από τους ψηφοφόρους του κ. Λαμτζίδη (κοντά στο 15%).

Ο κ. Αντωνάκης συσπειρώνει τέσσερις στους δέκα δικούς του ψηφοφόρους, ο δε κ. Αρκούδης ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπήκε τελευταίος στην προεκλογική μάχη, παίρνει μόνον έναν στου πέντε από τους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τον κ. Λαμτζίδη.