Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
x

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ... 100 ΕΤΩΝ ΖΗΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Τεράστιο ζήτημα για δεκάδες οικογένειες στην Καλαμαριά -και προσεχώς... παντού- λόγω εκτάσεων που εμφανίζονται διπλοεγγεγραμμένες

Στα δίχτυα της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας και της συνήθειας του ελληνικού κράτους να αντιδικεί αενάως με τους πολίτες, παραπέμποντας όλες τις μεταξύ τους διαφορές προς επίλυση στα δικαστήρια, έχουν εμπλακεί δεκάδες οικογένειες στην Καλαμαριά. Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει τις ρίζες του στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Στη σύγχρονη εκδοχή του συμπληρώνει περίπου είκοσι χρόνια όταν το ελληνικό δημόσιο αμφισβήτησε τις περιουσίες, δηλαδή την κυριότητα των σπιτιών τα οποία είχαν αγοράσει και είχαν αποπληρώσει οικογένειες σε συγκεκριμένα οικόπεδα της Καλαμαριάς, γνωστά ως “ανταλλάξιμα”.

Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες ανήκαν σε μουσουλμάνους και μετά την απελευθέρωση πέρασαν στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, με σκοπό να τις διαθέσει για την αποκατάσταση των προσφύγων οι οποίοι κατέφθασαν στην περιοχή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών, σύμφωνα με όσα προέβλεπε η συνθήκη της Λοζάνης.

Στο διάβα του χρόνου ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα καταπατήθηκαν και παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κράτος επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε στην κατοχύρωση της κυριότητάς τους υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Στη συνέχεια οι ανταλλάξιμες εκτάσεις κατατμήθηκαν, έγιναν οικόπεδα, ανοικοδομήθηκαν, με νόμιμες οικοδομικές άδειες, πουλήθηκαν διαμερίσματα, πολλά απ' αυτά κληροδοτήθηκαν, πληρώνοντας όλους τους προβλεπόμενους φόρους, ώσπου φτάσαμε στο σωτήριον έτος 2000.

Με αφορμή το Κτηματολόγιο

Τότε, στο πλαίσιο σύνταξης του Κτηματολογίου οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τα ενέγραψαν ως όφειλαν. Μόνο που, έπειτα από λίγο, τις ίδιες εκτάσεις ενέγραψε για λογαριασμό του στο Κτηματολόγιο και το ελληνικό δημόσιο το οποίο μετά περίπου ογδόντα χρόνια αφυπνίστηκε. Κι έτσι προέκυψαν δεκάδες διπλοεγγραφές. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο προχώρησε, το 2001, στην υποβολή ενστάσεων στο Κτηματολόγιο, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.  

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θεώρησαν έπειτα απ' αυτό ότι η υπόθεση έλαβε τέλος. Πεποίθηση η οποία εδραιώθηκε καθώς τα επόμενα χρόνια δεν υπήρξε καμία νομική ενέργεια από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου. Ώσπου φτάσαμε στο τέλος του 2018 όταν ξαφνικά το δημόσιο κατέθεσε ομαδικές αγωγές σε βάρος των ιδιοκτητών, διεκδικώντας την κυριότητα των περιουσιών τους.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Κώστας Βατάλης, ένας εκ των δικηγόρων που έχει αναλάβει υπόθεση για λογαριασμό κάποιων ιδιοκτητών, “η συγκυρία δεν ήταν τυχαία, καθώς μετά την αρχική εγγραφή των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο δίνεται προθεσμία 14 ετών για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις. Αν σε αυτό το διάστημα δεν υπάρξει μεταβολή, η εγγραφή κρίνεται οριστική. Έτσι το δημόσιο άφησε να κυλήσει άπραγο όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιουργώντας την εδραία πεποίθηση στους ιδιοκτήτες ότι η υπόθεση έχει λήξει και κινήθηκε σχεδόν στη λήξη της χρονικής προθεσμίας που παρέχει ο νόμος”.

Κάποιοι θα έχουν πεθάνει

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ακριβής αριθμός των πολιτών των οποίων την περιουσία διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο παραμένει άγνωστος. “Μπορεί να είναι και εκατοντάδες καθώς η αρμόδια υπηρεσία, το τμήμα Δημοσίων και Ανταλλάξιμων Κτημάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης έχει συντάξει εκθέσεις για τριψήφιο αριθμό τέτοιων κτημάτων, μόνο στην Καλαμαριά. Το επόμενο διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές ανάλογες υποθέσεις και σε άλλους δήμους στους οποίους η διαδικασία κτηματογράφησης είναι πιο πίσω”.

Αρκετές από αυτές τις υποθέσεις έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. “Οι υποθέσεις είναι περίπλοκες καθώς, εκτός των άλλων, σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και τράπεζες οι οποίες έχουν κάνει προσημειώσεις λόγω στεγαστικών δανείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δικαστήριο δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει γνώμη και γι' αυτό διέταξε πραγματογνωμοσύνη”, αναφέρει ο κ. Βατάλης. Προσθέτει, δε, πως “σε κάθε περίπτωση, πάντως, έως ότου κλείσει ο δικαστικός κύκλος (πρωτόδικες αποφάσεις, εφετείο και Άρειος Πάγος), αρκετοί θα έχουν φύγει από τη ζωή, χωρίς να μπορέσουν έως τότε να πουλήσουν ή να κληροδοτήσουν τα σπίτια τους για τα οποία έχουν αποπληρώσει δάνεια, έχουν πληρώσει φόρους, τον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.”.  

Πολιτική λύση

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί πολιτικά, τονίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. “'Ολοι οι δήμοι που δημιουργήθηκαν από προσφυγικούς πληθυσμούς έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και αυτό θα φανεί εντονότερα τα επόμενα χρόνια. Η Καλαμαριά επειδή είναι από τους πρώτους δήμους που κλείνει το Κτηματολόγιο ήδη το δημόσιο έκανε αγωγές. Αγωγές κατά ανθρώπων που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ιδιοκτησίες, οι οποίες προέκυψαν από αγοροπωλησίες και για τις οποίες εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι περίπου 20 οικοδομές στο κέντρο της Καλαμαριάς και είναι απαράδεκτη αυτή η ταλαιπωρία που περνούν οι ιδιοκτήτες”, δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Για το ζήτημα αυτό ο κ. Δαρδαμανέλης έκανε ήδη δύο συναντήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διαβεβαίωσε ότι το συντομότερο δυνατόν θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, που θα διευθετεί το ζήτημα κατά προτεραιότητα για να μην ταλαιπωρηθούν οι ιδιοκτήτες με δικαστικά έξοδα. “Είμαστε σε επαφή και ανταλλάσσουμε στοιχεία για τη σύνταξη της ρύθμισης”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Σημειώνεται ότι ανάλογη νομοθετική λύση δόθηκε για παρόμοια περίπτωση η οποία αφορούσε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη των Σερρών. Συγκεκριμένα, σε τροπολογία η οποία περιελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο μήνα προβλέπεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα των Σερρών “το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας...”.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ