Skip to main content

Καλαμαριά: Πολιτική ήττα για τον Δαρδαμανέλη στην υπόθεση των τεσσάρων ΑμεΑ

Η πρώτη πολιτική ήττα της διοίκησης η οποία διαθέτει 10 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 41 - Παρέμβαση προς την κυβέρνηση από την ΕΣΑμεΑ

Πολιτική ήττα υπέστη χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης όσον αφορά το θέμα της επαναπρόσληψης των τεσσάρων Ατόμων με Αναπηρία τα οποία απασχολούνταν έως τις 30 Νοεμβρίου στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου (ΚΕΔΚΑ). Το θέμα ετέθη εκ νέου χθες, εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς με πρωτοβουλία των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Συνεργασία για την Καλαμαριά, Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, Η Καλαμαριά που μας αξίζει, Καλαμαριά Αλλιώς, Λαϊκή Συσπείρωση).

Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζητούσαν επιμόνως οι τέσσερις ΑμεΑ να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά τη λήξη της τετραετούς σύμβασης εργασίας, υπογράφοντας νέες συμβάσεις, αυτή τη φορά αορίστου χρόνου. Η διοίκηση είχε διαφορετική γνώμη και χθες το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης συνασπίστηκαν και, έχοντας την πλειοψηφία, πέρασαν απόφαση με την οποία ζητείται από την ΚΕΔΚΑ να άρει τη δική της απόφαση περί της μη ανανέωσης των συμβάσεων των τεσσάρων ΑμεΑ.

Τον τελευταίο λόγο έχει βεβαίως το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΑ στο οποίο η διοίκηση του κ. Δαρδαμανέλη διαθέτει πλειοψηφία. Ωστόσο, η χθεσινοβραδινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν παύει να έχει πολιτική βαρύτητα. Επιπλέον, αποτελεί την πρώτη πολιτική ήττα της διοίκησης η οποία διαθέτει δέκα δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο σαράντα ενός.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ΑμεΑ είχαν προσληφθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Καλαμαριάς μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, τετραετούς διάρκειας που έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

Παρά τις παραινέσεις της αντιπολίτευσης και τις θετικές εισηγήσεις των προϊσταμένων των υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνταν, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να μη μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, δικαίωμα που παρέχεται από τον νόμο και που στον δήμο Καλαμαριάς είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν για άλλα 36 ΑμεΑ.

Παρέμβαση προς την κυβέρνηση

Στο μεταξύ για το θέμα των τεσσάρων ΑμεΑ υπήρξε παρέμβαση στην κυβέρνηση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Συγκεκριμένα η ΕΣΑμεΑ η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με την ένδειξη μάλιστα “εξαιρετικά επείγον”, με την οποία ζητά την παρέμβασή του ώστε “ο δήμος Καλαμαριάς να άρει τις απολύσεις τεσσάρων ατόμων με αναπηρία”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην ίδια επιστολή ο ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει το δήμο Καλαμαριάς ότι “έστειλε στην ανεργία τέσσερις εργαζόμενους με αναπηρία, με απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, μετά από τετραετείς συμβάσεις και εν μέσω πανδημίας ενώ οι ανάγκες που κάλυπτε αυτό το προσωπικό είναι υπαρκτές και πραγματικές και γι' αυτό το λόγο οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών κατέθεσαν θετική εισήγηση για να παραμείνουν στη θέση τους”.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί παράλληλα τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς και της Κοινωφελούς Επιχείρησης “να αναιρέσουν την άδικη απόφασή τους και να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους”. Παράλληλα καλεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να ενημερώσει τους δημάρχους ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και οι ελάχιστες θέσεις των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα διαφυλαχθούν πάση θυσία. “Πρόκειται για θέσεις που έχουν κερδηθεί από τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος, με τη συνεργασία όλων των φορέων και των οργανώσεών του, ώστε να σπάσει το στίγμα και η απομόνωση και να εξαλειφθεί το φαινόμενο να είναι τα άτομα με αναπηρία τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται”.